fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Skupština i Evropski parlament usvojili zajedničku deklaraciju, neslaganja tokom debate

Ko-predsedavajuća Tanja Fajon tokom sastanka u Briselu; Foto: Twitter / @tfajon

BEOGRAD / BRISEL – Poslanici Narodne skupštine i Evropskog parlamenta usvojili su danas zajedničku deklaraciju u kojoj pozivaju na nastavak reformi i evropskih integracija Srbije na sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP). Tokom debate mogle su se čuti različite ocene stanja u Srbiji.

POSP je redovni oblik sastanaka Narodne skupštine i Evropskog parlamenta ustanovljen 2013. i uglavnom se održava dva puta godišnje. Ovo je ukupno trinaesti sastanak POSP-a, a prethodni je održan u januaru ove godine.

Kako naš portal saznaje iz Brisela, Narodna skupština je ovog puta mnogo konstruktivnije učestvovala u pripremnim fazama sastanka, što se vidi i po činjenici da je utvrđen tekst zajedničke Deklaracije, koja je izostala u januaru, a inače je bila redovan ishod ovih sastanaka.

Pored toga, sastanak u januaru trajao je samo dva sata, dok je današnji sadržao ukupno četiri sata diskusije.

Neslaganje Joksimović i Fajon oko preporuke za otvaranje klastera

Predsedavajuća Delegacije EP za Srbiju i ko-predsedavajuća POSP-a Tanja Fajon u svom uvodnom izlaganju između ostalog je pozdravila činjenicu da je Vlada Srbije započela više reformi ove godine, uključujući inicijativu da se promeni Ustav i više zakona, ali i dodala da reforme ne bi trebalo da budu “čista formalnost” i da su ključni primena i opipljivi rezultati.

Fajon je dodala da je vrlo zabrinjavajuće što Srbija nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje od decembra 2019, jer to pokazuje da više članica EU nije zadovoljno napretkom u oblasti vladavine prava i slobode medija.

“U tom pogledu, preporuka Evropske komisije da se otvore dva klastera do kraja godine može pružiti Srbiji nadu da će se proces nastaviti ako i kada se steknu neophodni uslovi”, rekla je Fajon.

Ona je citirala nalaz Svetskog indeksa slobode medija Reportera bez granica da su u Srbiji novinari izloženi napadima na skoro dnevnom nivou.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović negativno je reagovala na ovo izlaganje.

“Ja znam gospođo Fajon da se Vi pripremate za Vaše nacionalni izbore i ja razumem da su to za Vas važne teme, ali Vas molim da budete mnogo objektivniji i da koristite izraze koji nisu deo Vaše političke kampanje”, rekla je Joksimović.

Ona je takođe opisala kao “potpunu neistinu” i “malicioznu interpretaciju” tvrdnju da je Evropska komisija preporučila otvaranje klastera sa Srbijom kako bi učinila ustupak politici proširenja.

“Preporučeno je otvaranje klastera zato što… je notiran napredak u svim oblastima političkih i ekonomskih kriterijuma… Otvaranje dva klastera je preporučeno zato što je to Srbija zaslužila”, rekla je Joksimović, koja je takođe rekla da ne vidi trend napada na novinare.

Fajon je reagovala rekavši da iznosi stav Evropskog parlamenta i da ne govori u lično ime.

“Ne zlouptrebljavam ovo izlaganje za bilo kakvu domaću političku kampanju. I Vi i ja smo u istoj meri u izbornoj kampanji, bilo u Sloveniji, bilo u Srbiji”, rekla je Fajon.

Ishod međustranačkog dijaloga deo rasprave

Ko-predsedavajući POSP-a ispred Narodne skupštine Vladimir Orlić u svom izlaganju osvrnuo se na međustranački dijalog vlasti i opozicije i mere koje su posrednici dogovorili prošlog meseca, navodeći da će vlast sprovesti dogovoreno.

“Činjenica je da su u tom dijalogu učestvovali neki, a ovi drugi su bili mnogo nezadovoljni predlozima koje ste formulisali vi, odnosno ko-fasilitatori, i ti su se identifikovali sami kao Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana…Oni su odbacili dokument… a sa druge strane smo mi koji smo ostali u dijalogu i koji sve te mere sprovodimo”, rekao je Orlić.

Jadranka Joksimović, Vladimir Orlić, na sastanku POSP-a; Foto: MEI

On je dodao da ta opozicija nikada nije bila za dijalog.

“I vi sami znate kako se oni izražavaju o vama iz Evropskog parlamenta ovih dana i to je sve samo ne lep narativ, sve samo ne evropski, i kako su vrlo lako došli do toga da budu otvoreno anti-evropski raspoloženi, pošto nisu zadovoljni nečim što su postigli”, rekao je Orlić.

Izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik takođe je komentirasao međustranački dijalog.

“Uspeli smo da postignemo dogovor sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem, sa kojim se sastajemo ponovo ove nedelje kako bismo diskutovali primenu, koja nam je svima na umu. Vratićemo se nazad u Srbiju u narednim nedeljama i mesecima”, rekao je Bilčik.

On je rekao da će posrednici iz Evropskog parlamenta pomoći da izbori budu što je više moguće fer i slobodni i da svi na njima učestvuju, ali da je, na kraju, sve u rukama političara.

Fon Kramon krično o stanju u Srbiji, poslanici SNS reagovali

Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih, Viola fon Kramon, ocenila je u svom govoru da je Srbija u prethodnih godinu dana imala veoma skromne rezultate i nedovoljni napredak u ključnim oblastima.

“Srbija je zarobljena država, svi resursi zarobljeni su od strane jedne političko-klijentelističke grupe”, izjavila je Fon Kramon.

Ona je spomenula ustavne promene, koje su prilika da Srbija pokaže da je spremna za stvarne reforme, ali da proces do sada nije bio inkluzivan i transparentan, kao i da je javnost upoznata malo sa predlozima promene ustava.

“Primer Vladimira Đukanovića, poslanika Srpske napredne stranke, pokazuje nedostatak nezavisnosti pravosuđa. On je istovremeno zakonodavac u parlamentu, izglasava zakone i bira sudije, član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, ali je istovremeno i advokat u osetljivim slučajevima”, navela je Fon Kramon.

Ona je istakla da je potrebno organizovanje javnih debata i bolja saradnja sa predstavnicima organizacija civilnog društva.

Fon Kramon je istakla i da je pet poslanika Evropskog parlamenta pisalo pismo ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu u vezi sa video nadzorom na ulicama Beograda, te da odgovor nisu dobili.

Da je Srbija zarobljena država, kao što je navela Fon Kramon, nije se saglasio poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Marinković

On je ocenio da je Srbija mnogo uradila te da je zarobljena država prejaka reč jer je Srbija mnogo uradila na razvijanju dijaloga, a paralelno sa tim i ekonomije.

„Mislim  da je to preteška reč i mislim da ne bi trebalo da koristimo tu terminologiju“, izjavio je Marinković.

On se takođe osvrnuo na činjenicu da se Fon Kramon, koja je ove nedelje učestvovala na Beogradskom bezbednosnom forumu, javila iz automobila.

“Možda je i danas bila prilika da bude ovde sa nama i da se ne javlja iz kola, s obzirom da se nalazi u našoj zemlji”, izjavio je Marinković.

Poslanica SNS Sandra Božić reagovala je na navode poslanice EP Tanje Fajon, da se napadi na medije dešavaju svakodnevno.

“Želim da vas demantujem statistikom i argumentima. Dakle, prema zvaničnim podacima novinarskih udruženja iz 2021, kada se govori o napadima, dogodio se jedan napada, i taj broj je jednocifren od kada je SNS preuzela vlast”, navela je Božić.

Deklaracija: Reforme od suštinskog značaja za otvaranje klastera

Zajednička Deklaracija, koju su odobrili poslanici Narodne skupštine i Evropskog parlamenta, izrazila je podršku evropskoj perspektivi Srbije, podsećajući da “kredibilna perspektiva proširenja zahteva održive napore i nepovratne reforme u svim oblastima, posebno u vladavini prava”.

“(POSP) poziva Evropsku komisiju i Savet EU, pod uslovom da su ispunjeni neophodni uslovi, da preduzmu neophodne korake ka implementaciji revidirane metodologije proširenja, posebno onih koji se odnose na tematske pregovaračke klastere, i da iskoriste novu metodologiju kao priliku da ubrza proces proširenja ka Zapadnom Balkanu na osnovu sprovođenja obaveza vezanih za EU i da zajedno sa Srbijom definiše dalji tok pregovora Srbije; prepoznaje da su održive reforme od suštinskog značaja za otvaranje klastera i poglavlja i za postizanje proevropskih promena u Srbiji”, stoji u dokumentu.

Deklaracija je pozvala Srbiju i države članice EU da sprovode aktivniju i efikasniju politiku komunikacije o prednostima proširenja EU usmerene i na građane Srbije i na građane EU.

U dokumentu se pozdravlja, kako se navodi, “ogroman doprinos ko-fasilitatora” međustranačkom dijalogu i skupu mera koje su predložene, poziva se vlast da u potpunosti sprovedu ove mere i sve političke aktere u Srbiji da učestvuju u implementaciji, kao i na dalju implementaciju preporuka ODIHR-a.

Deklaracija je pozdravila proceduralna poboljšanja u radu Narodne skupštine, kao i “visoko otpornu stopa ekonomskog rasta u Srbiji i finansijsku stabilnost Srbije”, a notirana je i inicijativa Otvoreni Balkan, navodeći da se pozdravlja posvećenost lidera Albanije, Severne Makedonije i Srbije, ali i da je uključivanje celog Zapadnog Balkana u regionalnu saradnju ključno.

Povezani članci

Međak: Ne možete da budete članica EU, a da niste članica Saveta Evrope

EWB

[VIDEO] Albahari: Makron će poručiti da vrata nisu zatvorena, ali mora više da se radi

EWB

Martinović: Fajon nastavlja da vodi rat iz 1991. protiv Srbije; Fajon: Ljubazna dobrodošlica

EWB