fbpx
European Western Balkans
Politika

Skupština proglasila Akt o promeni Ustava

Proglašenje promena Ustava Republike Srbije 9. februara 2022; Foto: FoNet

BEOGRAD – Skupština Srbije proglasila je juče Akt o promeni Ustava Srbije i Ustavni zakon za sprovođenje Akta o promeni Ustava Srbije, čime je Akt o kojem su se građani izjasnili na referendumu stupio na snagu.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je izrazio zahvalnost svima koji su učestvovali u promeni Ustava i ocenio da je Srbija napravila iskorak u vladavini prava i nezavisnosti pravosuđa i da je siguran da je to na korist države i njenih građana.

Dačić je pojasnio da nema rasprave na ovoj sednici, već da je samo reč o svečanom proglašenju Akta o promeni Ustava.

O promeni ustava Srbije građani su se izjasnili na referendumu 16. januara. Na referendum je izlašlo 1.995.215 birača, od 6.510.323 koji su upisani u birački spisak, za promenu Ustava glasalo je 59,62, a protiv promene 39,35 odsto izašlih birača.

Ustavne promene odnosile su se na deo o pravosuđu, na izbor sudija i tužilaca, koje više neće birati Skupština Srbije, već Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva. U pitanju su reforme u okviru procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Sednici su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministri, predstavnici sudija, tužilačke profesije i predstavnici diplomatskog kora. Na kraju sednice intonirana je himna Srbije.

Dačić je rekao da je moguće organizovanje još jedne sednice Skupštine Srbije, da bi se donele odluke važne za funkcionisanje dok se naredni saziv ne osposobi za rad.

Povezani članci

Biber: Mogerini izgubila kredibilitet, za nastavak dijaloga čeka se nova Komisija

EWB

Tači najavio izbore za gradonačelnike četiri srpske opštine na severu KiM

EWB

Vejvoda: Najavljeno članstvo 2025. najbolji način da se sačuva mir

EWB