fbpx
European Western Balkans
Politika

Skupština Saveta Evrope: Nivo nasilja viđen u Srbiji je neprihvatljiv za demokratiju

Protesti u Srbiji 8. jula 2020; Foto: Twitter / KRIKrs

STRAZBUR – Izvestioci Parlamentarne skuopštine Saveta Evrope za Srbiju, Ijan-Lidel Grejndžer i Pjero Fasino, izrazili su veliku zabrinutost povodom najnovijih demonstracija i prošlonedeljnih brutalnih sukoba sa policijom nakon što su nove mere ograničenja kretanja najavljene u Srbiji.

„Bilo kakav nivo nasilja na tom nivou u demokratiji je neprihvatljiv. Pozivamo vlasti da detaljno istraže nasilne incidente koji su se dogodili u Srbiji i pozivamo sve strane da pokažu suzdržanost “, rekli su oni.

„U ovim izazovnim vremenima, kada COVID-19 može da izazove anksioznost i bol kod stanovništva, očekuje se da vlasti obezbede transparentne i pouzdane podatke o krizi i iznesu dosledne sanitarne politike koje ograničavaju pandemiju, istovremeno čuvajući demokratske standarde, uključujući medijske slobode”, stoji u saopštenju.

Ko-izvestioci su rekli da veruju da da bi novoizabrani parlament trebalo da u potpunosti iskoristi svoju nadzornu funkciju, u konsultacijama sa svim relevantnim akterima – uključujući vanparlamentarne političke stranke i nezavisna tela – i izvuče pouke iz upravljanja krizom i dešavanja koja su usledila nakon parlamentarnih izbora 21. juna i 1. jula.

„Vladajuća stranka, koja sada ima ogromnu većinu u parlamentu, ima posebnu odgovornost da pronađe mirne i inkluzivne načine za prevazilaženje ovih izazova. Ključno će biti dobro upravljanje, transparentnost, odgovornost i potpuno poštovanje osnovnih prava i standarda Saveta Evrope. Mi ćemo i dalje pomno pratiti situaciju u okviru procedura monitoringa“, zaključuje se u saopštenju.

Povezani članci

Bivši poslanik Zelenih Manuel Zaracin novi predstavnik nemačke vlade za Zapadni Balkan

EWB

Evropska komisija potvrdila ukidanje restrikcija na izvoz medicinske opreme iz EU na ZB

EWB

NKEU: Političke elite u Beogradu i Prištini nisu spremne da reše kosovsko pitanje

EWB