fbpx
European Western Balkans
Politika

Skupština Srbije usvojila zaključke o izveštaju Evropske komisije

Narodna skupština Republike Srbije; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Predsednica parlamentarnog Odbora za evropske integracije Elvira Kovač izjavila je na sednici Skupštine Srbije da je Evropska komisija u izveštaju za ovu godinu ocenila da Srbija, u pogledu brzine i efikasnosti, nije ostvarila napredak kakav se očekivao u oblasti vladavine prava, prenosi FoNet.

Elvira Kovač je, na prvoj sednici posvećenoj izveštaju Evropske komisije o Srbiji, održanoj 28. i 29. decembra, navela da u tom dokumentu dominiraju ocene umerena pripremljenost” i “izvestan napredak”, dok je u vezi pregovaračkog Poglavlja 23 sa Evropskom unijom, posvećenog reformi pravosuđa, antikorupcijskoj politici i osnovnim pravima, ocena “jako ograničen napredak”.

Prema rečima Elvire Kovač, prosečna ocena Srbije u ovgodišnjem izveštaju Evropske komisje je 3,03, dok je lane bila 2,95, a 2018. godine 2,82.

“Evropska komisija je ocenila da je Srbija pokazala spremnost za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, ali da je potrebno da uloži dodatne napore kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum sa Kosovom”, izjavila je Elvira Kovač.

Ona je navela da je Evropska komisija konstatovala da je usklađenost politike Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU na niskom nivou od 60 odsto.

Pročitajte više: Elvira Kovač (SVM) nova predsednica Odbora za evropske integracije

Usvojeni zaključci

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su zaključke o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2020. godinu, čime su završili redovno jesenje zasedanje. To je ujedno bio i prvi put da se izveštaj EK razmatra pred nacionalnim parlamentom.

Narodna skupština u zaključcima konstatovala je preporuke sadržane u izveštaju, posebno one koje se odnose na vladavinu prava i funkcionisanje demokratskih institucija. Takođe, u zaključcima se ističe da Skupština pozdravlja dosadašnje napore Vlade preduzete sa ciljem ispunjavanja svih kriterijuma za članstvo. Osim toga, ovo telo poziva Vladu da održi snažnu dimamiku pregovora, u skladu sa novom metodologijom proširenja EU, ali poziva i Evropsku komisiju da što pre uobliči način primene nove metodologije na pregovarački proces Srbije.

U trećem zaključku se naglašava da Skupština konstatuje sve ocene i preporuke navedene u izveštaju EK koje se odnose na njen rad i izražava spremnost da u narednom periodu aktivno radi na unapređenju parlamentarne prakse, izgradnji poverenja u procedure i pruža aktivan doprinos ispunjavanju političkih kriterijuma za članstvo u EU.

Pored toga, ističe se da Skupština ostaje aktivno uključena u realizaciju druge faze Međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta i da će ukazati na potrebu daljeg kontinuiranog i koordiniranog rada svih nadležnih institucija i organa Republike Srbije na ispunjavanju preporuka iz izveštaja EK.

Joksimović: Evrointegracije nisu pusti snovi

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da evropske integracije nisu “pusti snovi” već aktivna rešenost koju podržavaju i Vlada i građani na izborima, koji su “aktivno i spremno podržali ono što je boljitak”.

Ona je u Skupštini Srbije, tokom rasprave o izveštaju Evropske komisije o Srbiji, istakla da polovina građana smatra da su evrointegracije dobra stvar za zemlju.

“Od 2000. mi smo se naslušali godina punopravnog članstva Srbije u EU, 2003, pa 2009, pa 2011, od onih koji su deklarativno vodili evropsku politiku. Neutemeljena očekivanja i stalno okrivljavanje Brisela uzrok su velikog gubitka poverenja građana Srbije u ono što jeste sam proces. Dodatno se zakomplikovalo, jer se 2015. godine značajno promenio odnos država članica prema procesu proširenja”, istakla je Joksimović.

Pročitajte više: Korak napred, nazad dva: Evropske integracije Srbije 2016-2020.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir, koji je govorio pre ministarke, istakao je da od 2000. varira procenat podrške evrointegracijama, jer su ljudi očekivali da će odmah dobiti nemačke puteve i plate.

“Niti je tamo sve belo, niti je kod nas sve crno”, rekao je Tandir

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao da Srbija nema alternativu.

On je dodao da u Srbiji niko ne želi da pristane da se Srbija odrekne Kosova, a da sada Srbiji to niko ni ne govori i da je Srbija pitanje Kosova vratila na dnevni red, istakavši da je Briselski sporazum sačuvao mir, te da na njega Srbija treba da bude ponosna, ali ne da mnogo slavi.

“Tu vrstu dileme pred nas niko ne postavlja”, istakao je Selaković i dodao da partnere na zapadu treba ubediti da ovo nije ista Srbija kao pre 30 godina.

“A ako me pitate šta nema alternativu, Srbija nema alternativu, sve drugo su promenjive kategorije”, poručio je Selaković.

Ministarka Joksimović rekla je da za nju alternativu nema “Srbija u Evropi” i ocenila da je loše to što se ovde stalno “upravlja prošlošću” i da treba pomeriti fokus i pogledati “gde stanuje budućnost”.

Pročitajte više: Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije: Ima napretka, ali i ozbiljnih problema sa stanjem demokratije u Srbiji

Stefanović: Zaključak parlamenta ne spominje zamerke iz izveštaja EK

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović ocenio je da je rasprava u parlamentu o izveštaju Evropske komisije licemerna jer se nijednom rečju ne spominju zamerke na stanje demokratije u Srbiji zbog kojih je blokiran i nastavak evropskih integracija.

Na konferenciji za novinare ispred zgrade Skupštine Srbije, Stefanović je rekao da u toj zgradi “grupa nelegitimnih poslanika” usvaja zaključak o tome kako je Srbija prošla u izveštaju Evropske komisije, ali bez pominjanja razloga koji su doveli do toga niti odgovornosti svojih šefova za takav razvoj događaja.

On je podsetio da Srbija u 2020. godini nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje a da je u izveštaju EK jasno definisano da je to posledica nedostatka vladavine prava, ljudskih prava, slobode medija i postojanja korupcije.

Stefanović je dodao da se čak i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici složio s izveštajem Fridom hausa da je Srbija zarobljena država i da nema medijskih sloboda, ali da ni o tome nema reči u zaključku koji je danas pred poslanicima parlamenta.

Pročitajte više: Izveštaj Fridom hausa za Srbiju: “Rezultati nisu bili iznenađujući”

Prema Stefanovićevim rečima, Srbija je do 2012. godine napredovala na putu ka Evropskoj uniji i uspela da za svoje građane izbori bezvizni režim i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ali je u poslednjih osam godina, od dolaska na vlast Srpske napredne stranke, zabeleženo nazadovanje na tom palnu, što je loše za građane i njihov životni standard.

“Ovakav ispazan i ciničan zaključak nije viđen jer se iz njega ne vidi ništa što je u izveštaju EK negativno po Srbiju”, rekao je on.

Funkcioner SSP je kritikovao inicijative iz vlasti da se, uprkos jasnim ustavnim odrednicama, dodatno poveća uticaj partije na vlasti na pravosuđe a takođe je ocenio da vlast ne namerava da odustane od pritisaka na medije.

Povezani članci

Antonijević: Postoje početni koraci, brojne preporuke OEBS-a i dalje nisu ispunjene

EWB

Brnabić: Radna grupa za dijalog u petak ili naredne sedmice

EWB

Predstavljen predlog akta o promeni Ustava, dolazak Venecijanske komisije krajem septembra

EWB