fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Skupština usvojila predlog za promenu Ustava u oblasti pravosuđa

Sednica Narodne skupštine; Foto: FoNet

BEOGRAD – Skupština Srbije prihvatila je danas predlog za promenu Ustava Srbije i time dala saglasnost da se menja najviši pravi akt države. Za odluku o predlogu promene Ustava bila je potrebna dvotrećinska većina, a od 213 prisutnih poslanika “za” je glasalo 207, “protiv” su bila tri, dva “uzdržana”, a jedan poslanik nije glasao.

Premijerka Srbija tokom današnje sednice izjavila je da je tema vladavine prava izuzetno važna za vladu i da je zato odlučna da sprovede promene Ustava, kako bi pravosuđe bilo nezavisno, odgovornije i efikasno.

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo doneo je 16. aprila ove godine Odluku o pokretanju aktivnosti za promenu Ustava, a nakon toga održana su javna slušanja u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Izmenama Ustava Srbija bi trebalo da depolitizuje pravosuđe i o tome se raspravlja već osam godina, ali formalno, Srbija se tek sada nalazi na početku procesa.

Predstavnici civilnog društva i strukovnih udruženja već više puta su upozoravali da predloženi amandmani samo izmeštaju mesto političke kontrole pravosuđa iz Skupštine u Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, koje opet kontrolišu ljudi koje izabere Skupština.

Pročitaj još: Dugo putovanje u Jevropu 2.0

Poslednju reč ipak će dati građani na referendumu, na kraju procesa – za koji vlast kaže da će se okončati do kraja ove godine.

Podsećamo,  Grupa država protiv korupcije (GRECO), objavljenom u novembru 2020. godine, navodi da je to telo Saveta Evrope veoma zabrinuto zbog prilično naelektrisane atmosfere u kojoj se odvijao proces konsultacija o ustavnim amandmanima.

U izveštaju GRECO su podsetili da su se iz rasprave povukle razne nevladine organizacije koje su kritikovale Nacrt, uključujući pojedina udruženja sudija i tužilaca.

Pročitaj još: Ustavnim promenama do gubitka nezavisnosti pravosuđa 

Povezani članci

Srbija – Evropski lider, ali u zagađenosti vazduha

Emina Muminović

Bledski strateški forum: SAD povećava angažovanost, EU da ne gubi vreme

Tanjug

Delegacija Evropskog parlamenta sa Orlićem, odložena celokupna runda dijaloga o funkcionisanju skupštine

EWB