fbpx
European Western Balkans
Politika

Skupštinski odbor dao pozitivno mišljenje o Pregovaračkoj poziciji Srbije za Poglavlje 27

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Odbor za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije dao je 13. januara pozitivno mišljenje na Pregovaračku poziciju Srbije za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Srbije EU za Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu, javlja Tanjug.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istakao je da je na utvrđivanju pregovaračke pozicije Srbije za Poglavlje 27 radilo 28 institucija i oko 150 ljudi, tokom više od dve godine, prenosi RTS.

Trivan je takođe preneo i da je u dva kruga neformalnih konsultacija Evropska komisija izrazila veliko zadovoljstvo zbog spremnosti Srbije za ovo poglavlje.

Poglavlje 27 jedno je od najkompleksinijih i najskupljih u pregovorima Srbije sa EU. Ministar Trivan naveo je da ulaganja u sektor voda i sektor otpada mogu dostići oko 7,5 milijardi evra, tako da je predviđeno da se takve investicije finansiraju iz fondova EU (64 odsto), državnog (18 odsto) i lokalnog (četiri odsto) budžeta i fondova i zajmova (14).

Akcionim planom za razvoj administrativnih kapaciteta u oblasti životne sredine, identifikovana je potreba za zapošljavanje oko 1.450 radnika u oblasti zaštite životne sredine.

Govoreći o oblastima na koje bi Srbija u narednom periodu trebalo da koncentriše napore u ovoj oblasti, Trivan je istakao težnju ka čistijem transportu, manje zagađujućim industrijama, korišćenju goriva visokog kvaliteta i održivim sistemima grejanja domaćinstava.

“Zagađenje ima ozbiljne zdravstvene posledice. Sprovođenje EU regulative i Poglavlje 27 imaju za cilj da zaštite građane od ekoloških rizika po zdravlje”, zaključio je Trivan.

Povezani članci

Han: Napredak u oblasti vladavine prava zarad dobrobiti društva

EWB

“Pregovaračka poglavlja ne služe za ubacivanje bilateralnih zahteva”

EWB

Dačić: Nastavak dijaloga vlasti i opozicije početkom naredne godine

EWB