fbpx
European Western Balkans
Politika

Skupštinski Odbor za spoljne poslove odbacio predlog rezolucije za uvođenje sankcija Rusiji

Sednica Narodne skupštine; Foto: FoNet

BEOGRAD – Odbor Skupštine Srbije za spoljne poslove nije usvojio predlog rezolucije o usklađivanju spoljne politike sa EU po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, prenosi N1. 

Za Predlog rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije u vidu restriktivnih mera prema Rusiji, koji je podneo predsednik Odbora Borko Stefanović, glasala su dva člana tog tela, jedan je bio protiv, a 12 uzdržano.

Odbor za spoljne poslove nije usvojio ni Preporuke Vladi Srbije o novoj spoljnoj politici, ni Deklaraciju o potrebi jačanja saradnje sa Rusijom na bilateralnom nivou i u međunarodnim organizacijama, ni Predlog rezolucije o zabrani korišćenja jednostranih sankcija kao instrumenata spoljne politike, koje su podneli poslanici desno orijentisanih opozicionih stranaka.

Na sednici Odbora nije usvojena ni Deklaracija o „Srpskom mini-šengenu“ kao novom obliku integracije Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, koju su takođe predložili poslanici desno orijentisanih opozicionih stranaka.

Predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović izjavio je da je odbijanje Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije da podrže rezoluciju o usaglašavanju spoljne politike s politikom Evropske unije i uvođenju bar delimičnih sankcija Rusiji pokazalo da su te dve stranke protiv članstva Srbije u EU. Stefanović, koji je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde, rekao je da je odbijanje SNS i SPS da podrže tu rezoluciju pokazalo i da su oni za izolaciju Srbije, dalje propadanje, siromaštvo i korupciju, a sve u cilju da jedino tako mogu ostati na vlasti i postojati kao politički subjekt, saopštio je SSP.

„Danas smo videli jednu novu, veliku, široku koaliciju ekstremnih desničara i SNS i SPS, jer su na potpuno identičnim pozicijama izolacije i propadanja Srbije i protiv evropskih integracija Srbije“, kazao je Stefanović.

On je istakao da je jedina razlika između njih što Dveri, Zavetnici, POKS i Novi DSS otvoreno kažu da su protiv EU, a SNS i SPS nemaju hrabrosti da to kažu otvoreno, ali kako je ocenio rade sve da Srbija nikada ne bude članica EU, što se danas videlo.

Povezani članci

Kuburović: Izbor novog tužioca važan zbog Poglavlja 23

EWB

Fabrici i Vučić o dijalogu Beograda i Prištine: Potreba za trajnim dogovorom

EWB

Fridom haus: Dalji pad Srbije u oblastima slobode medija, civilnog društva i korupcije

EWB