fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Sledeće godine vežba Srbije i BiH u okviru Inicijative A5

Vojna vežba "Sadejstvo 2020" u Srbiji; Foro: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

BEOGRAD / SARAJEVO – Naredne godine Oružane snage Bosne i Hercegovine (BIH) i Vojska Srbjie održaće u okviru Inicijative A5 zajedničku vežbu na teritoriji BIH, prvi put od rata, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ministar odbrane u Savetu ministara BiH Sifet Podžić izjavio je da iako je u pitanju prvi put da se ovakve vežbe dešavaju u BiH, to nije prvi put da su pripadnici oružanih snaga Srbije na vežbama BiH.

“To je redovna saradnja u okviru programa operativnih sposobnosti koji od nas zahteva NATO. To je samo provera operativnih sposobnosti i koncepta kojeg od nas traži NATO kroz regionalnu saradnju. Izvešćemo je i na Manjači. To je standardna saradnja koju smo imali i pre i koju ćemo imati i u budućnosti”, kaže Podžić za RSE.

Odluku o održavanju ove zajedničke vežbe prihvatilo je Predsedništvo BiH 19. novembra, a Podžić ističe da je vežba predviđena u okviru Američko-jadranske povelje (Inicijativa A5).

RSE piše da ova povelja “označava strateško partnerstvo država članica sa ciljem integracija u evropske političke, ekonomske, bezbednosne i odbrambene institucije”. Osnovana je 2003. godine od strane Albanije, Hrvatske, Severne Makedonije i SAD s ciljem pomaganja državama aspirantima da se pridruže NATO. Njoj su se 2008. priključile BiH i Crna Gora, dok je Srbija dobila status posmatrača.

Podžić značaj ove vežbe vidi u tome što BIH ove godine predsedava Inicijativom A5, a najavio je i sastanak učesnica inicijative putem video linka 30. novembra.

„To je jako značajno. Kroz sve naše integracije koje nastojimo raditi i prema NATO-u i prema Evropskoj uniji (EU), uvek je orijentacija da moramo imati regionalnu saradnju i mi to pokušavamo, koliko god je moguće, više raditi“, rekao je Hodžić za RSE, ne navodeći detalje ove vežbe.

Vežba je jako bitna za obe zemlje

Đuro Kozar, vojno-politički analitičar iz Sarajeva, naveo je u izjavi za RSE da se još pre tri godine doneo zaključak od strane načelnika generalštaba obe zemlje da se ide na zajedničku vojnu vežbu, ali da se čekala politička odluka.

“Očito je da je došlo do obostranog saznanja da bi trebalo jačati međusobno poverenje i relaksirati odnose između dve vojske koje su u susedstvu i koje imaju neke zajedničke zadatke. Nema sigurnosnog rizika i sigurnosne pretnje u Bosni i Hercegovini koja se ne bi reflektirala na stanje u Srbiji i obrnuto. To je jako bitno”, smatra Kozar.

On navodi da je jako bitno da obe zemlje sarađuju nakon svega što se dogodilo u prošlosti, jer se time jača međusobno poverenje, a takođe je i dobar oblik provere borbene osposobljenosti jedne i druge strane.

RSE je navela da Ministarstvo odbrane Srbije nije odgovorilo na upit da iznese mišljenje o ovoj zajedničkoj vojnoj vežbi.

Nikola Lunić, izvršni direktor beogradskog Saveta za strateške politike, takođe ističe da je ovo dobra vest za obe zemlje.

„Relaksacijom bezbednosnih tenzija u regionu generiše se i potencijal spoljnopolitičke saradnje, a to direktno utiče na privredne bilateralne tokove. U svemu je neophodno pronaći obostrane interese, a smanjenje tenzija, pouzdanost partnerstva i unapređenje poverenja nam je zajednički cilj, kako sada, tako i u budućnosti. I obzirom da smo susedne zemlje, to bi trebalo da bude dugoročni strateški cilj i Sarajeva i Beograda“, ocenjuje Lunić za RSE.

On navodi da su i Srbija i BiH u geostrateškom okruženju NATO saveza zbog čega ističe da je u nacionalnom interesu da Srbija ima blisku i svakodnevnu komunikaciju sa NATO.

„Ne treba posebno naglašavati značaj KFOR-a za srpsku populaciju na Kosovu, niti apostrofirati očigledan napredak BiH u Akcionom planu za članstvo NATO (MAP). Sarajevo je eksplicitno deklarisalo svoje bezbednosne interese kroz Program reformi BiH, čime je svima jasno da je to korak ka punopravnom članstvu u NATO. Istovremeno, Srbija i dalje traži takav liderski narativ koji će slediti nacionalni interes, a ne povlađivati emocijama radi političkog rejtinga“, rekao je Lunić.

RSE navodi da iz NATO štaba u BiH nisu hteli da komentarišu najavljenu zajedničku vojnu vežbu, a takođe nije ni poznato da li je ta zajednička vojna vežba obuhvaćena odlukom Vlade Srbije o prekidu svih vojnih vežbi i vojne aktivnosti sa partnerima.

Povezani članci

Han, Vučić i Tači u subotu na panelu Minhenske bezbednosne konferencije

EWB

Sedma Beogradska NATO nedelja: Kakva je saradnja Srbije i NATO?

EWB

Marineli: Partnerstvo Srbije i NATO na čvrstim nogama

EWB