fbpx
European Western Balkans
Društvo

Slobodan Cvejić podneo ostavku u REM-u

Slobodan Cvejić; Foto: Medija centar

BEOGRAD – Slobodan Cvejić izjavio je juče da je podneo ostavku na mesto člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zbog načina na koji je Olivera Zekić izabrana za predsednicu Saveta REM-a, odnosno kršenja demokratskih procedura u Savetu, prenosi FoNet.

Cvejić je za N1 ispričao da je na sednici REM-a u ponedeljak, uprkos tri dana ranije najavljenom dnevnom redu, predsedavajući predložio dopunu dnevnog reda izborom predsednika Saveta REM-a, što je, kako je rekao, regularno i moguće je to uraditi, ali nije dobro da tako važna tema kao što je izbor predsednika Saveta bude ubačena na takav način.

Kako je objasnio, Judita Popović i on su te okolnosti odmah predočili predsedavajućem, ali on se “pravio gluv” na to, i ostali članovi Saveta nisu reagovali na tu okolnost, nego su glasali da se to stavi na dnevni red.

“Na diskusiji je predložio da Olivera Zekić bude nova predsednica, a mi smo predložili Višnju Aranđelović, i taj momenat je razobličio svu apsurdnost ovakvog postupanja. On nas je pitao da li smo je pitali za saglasnost, a pre samo dva minuta je predložena ta tačka dnevnog reda… svi ostali članovi REM-a su glasali za ovaj izbor, to je bila kap koja je prevršila čašu”, naveo je Cvejić.

On je naveo da su se posle 10 meseci razotkrile pozicije svih članova Saveta, to jest njihova spremnost da pristanu na ovako “brutalno i do sada na Savetu neviđeno kršenje demokratskih procedura”.

“Ja u Savetu više nemam načina da se borim. Bio sam spreman da ostanem u manjini, bilo je raznih napada, to nije bilo toliko bitno, ali neću da prihvatim drugačiji način odlučivanja nego demokratski. Ali pošto to ne može da se radi, neću više da sedim u tom Savetu”, kazao je Cvejić.

Cvejić je precizirao da mu ne smeta to koji kandidat je izabran, već se protivi načinu na koji je to učinjeno.

“Ako je to njihov predlog, ne mogu da imam ništa protiv toga, ali da ovako važnu stvar predložite na samoj sednici, odbacite drugi predlog, da to nasilno uradite… jedino što mogu predsednici da zamerim jeste to što ja nikad ne bih prihvatio da na taj način budem biran. Očigledno su unapred dogovorili koliko glasova će imati, moglo je to da ide i regularnim tokom”, navodi Cvejić.

On je rekao da ima razloga da se ostane u REM-u, ali da za njega više ne postoji mogućnost da se bori za ciljeve u tom telu i upitao kako REM može da doprinese demokratizaciji u zemlji ako ne može da ima izbore na demokratski način.

Cvejić je rekao i da su problemi u REM-u brojni, dodaši da je Judita Popović verovatno “u velikoj meri u pravu” kada kaže da se odluke donose van tog tela.

“Ja nema dokaze za to, ali to se može indirektno zaključiti”, kazao je Cvejić.

Članica REM-a Judita Popović ocenila je za N1 da dolazak Olivere Zekić na mesto predsednice Saveta REM-s “nije bio izbor, već puč ” koji je izvršen “samoinicijativno, od jedne grupe u Savetu”.

“To ne može biti legalno, to ne može biti po zakonu”, istakla je Popović i dodala da je na to ukazano, kao i da je predlagan drugi kandidat.

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić izjavila je ovim povodom da REM prilikom njenog biranja nije uradio ništa protiv zakona, niti protiv normalnih i demokratskih principa.

Rad REM-a tema međupartijskog dijaloga

Podsećamo, međupartijski dijalog, koji se uz posredstvo Evropskog parlamenta odvijao od oktobra do decembra 2019. godine u Narodnoj skupštini Srbije, rezultirao je tabelom mera, koje su obuhvatile i rad REM-a.

Neke od njih podrazumevale su i izbor pet novih članova (od devet) Regulatornog tela za elektronske medije, što je imalo za cilj poboljšanje rada ovog tela pre izborne kampanje. Takođe, REM je bio odgovoran da sankcioniše televizijske kanale za kršenje standarda izveštavanja, kao i da monitoruje prisustvo političkih aktera u kampanji.

Pročitajte više: Dačić i Mekalister: Podrška međustranačkom dijalogu

Osim toga, kritikovana je i REM-ova metodologija monitoringa, zato što je, prema rečima evroparlamentaraca, osmišljena tako da stvori utisak da postoji sveukupna medijska ravnoteža, suprotno stvarnosti.

Pročitajte više: Fajon i Bilčik: Evropski parlament će nastaviti posredovanje u međupartijskom dijalogu

Povezani članci

Savet EU usvojio sporazum između Srbije i Fronteksa o saradnji u upravljanju granicama

EWB

Obeležavanje Dana Evrope u Srbiji, zvanični prijem u Novom Sadu

EWB

Indeks percepcije korupcije: Srbija na 96. mestu od 180 zemalja

EWB