fbpx
European Western Balkans
Region

Slovenija sutra u Piranskom zalivu sprovodi odluku arbitraže

Piranski zaliv; Foto: Wikicommons / Vlada Republike Hrvatske

LJUBLJANA – Slovenačke vlasti sutra će započeti jednostrano sprovođenje arbitražne odluke o granici sa Hrvatskom, nakon isteka šestomesečnog roka za njenu pripremu i pošto je u slovenačkom parlamentu poslednjih nedelja usvojen set “zakona za sprovođenje” na koje se Ljubljana poziva kao na osnovu svojih postupaka.

Kako navodi Hina, danas ističe rok koji je arbitražni sud odredio za pripremu sprovođenja odluke o granici.

Podseća se da je premijer Slovenije Miro Cerar u sredu na konferenciji za novinare kazao da primena nije tema za raspravu i da treba započeti sprovođenje.

Hina prenosi današnje navode slovenačkih medija da Slovenija sa primenom arbitražne presude namerava da počne u vodama Piranskom zaliva, jer smatra da je tu situacija “najjasnija” i da su arbitri precizno utvrdili koliko mora pripada Hrvatskoj, a koliko Sloveniji.

Slovenački mediji citiraju premijera Cerara koji je kazao da u subotu u zalivu ne očekuje incidente i da ih Slovenija neće podsticati ukoliko se Hrvatska bude držala morske granice prema presudi arbitara.

Ljubljansko “Delo”, pozivajući se na slovenačke pravnike bliske vladi, navodi da Slovenija treba da ustraje na tome da arbitražno rešenje treba primeniti i da će to Hrvatska “pre ili kasnije” morati da prihvati iako, po njima, nije izgledno da će se to dogoditi uskoro “zbog sadašnje političke strukture” u Hrvatskoj.

Hina podseća da je slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec ponovio ovih dana da će Slovenija nakon subote Hrvatsku smatrati kršiteljem međunarodnog i evropskog prava ako ne pristane na arbitražnu primenu i da bi zbog toga mogla da je tuži sudu Evropske unije, osim ako energične mere protiv Hrvatske pre toga ne preduzme Evropska komisija.

Navodi se da je bivši slovenački predsednik Danilo Tirk izjavio je za “Delo” da bi do tužbe protiv Hrvatske trebalo da dođe i pre, odnosno “bez odlaganja”.

Prema najavama slovenačkih medija, potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans mogao bi da ponudi sopstvene usluge obema državama u sporu odmah na početku 2018, a s njime su, kako navode mediji, u stalnom kontaktu obojica predsednika vlada.

Hina podseća da je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova diplomatskom notom juče pozvalo Sloveniju da se suzdrži od jednostranog sprovođenja mera koje bi imale za cilj pokušaj promene stanja na terenu, kao i na konstruktivan dijalog oko rešavanja pitanja granice.

Navodi se da je hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić u sinoćnjem razgovoru za “Novu TV” upozorila da po međunarodnom pravu Slovenija ne sme da jednostrano proglasi promenu granica i da jedino rešenje i dalje ostaje bilateralni dogovor.

Pejčinović Burić je kazala da će, ukoliko slovenačka strana pošalje kontrole u područje Savudrijske vale za koji po odluci arbitražnog suda smatra da polaže pravo, Hrvatska “raditi što i do sada – štititi hrvatske interese”.

Povezani članci

Mogerini: Nije pitanje da li će biti, već kada proširenje EU

EWB

Karnegi centar: Zapadni Balkan podrivaju lokalni oligarsi

EWB

Slovenija privremeno obustavlja striktnu kontrolu na granici

EWB