fbpx
European Western Balkans
Analize Izdvojeno

Smena predstavnika Srbije u odboru RYCO-a: Loša poruka za regionalnu saradnju?

Milica Škiljević

BEOGRAD –  Omladinska predstavnica Republike Srbije u Upravnom odboru Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), Milica Škiljević, razrešena je te dužnosti u utorak, uoči sastanka Kancelarije zakazanog za 13. i 14. mart u Prištini. Dok iz srpskog Ministarstva omladine i sporta tvrde da je smena posledica njene odluke da učestvuje na neprihvatljivom sastanku Odbora RYCO u Prištini, Škiljević tvrdi da je delovala u skladu sa ciljevima RYCO i regionalne saradnje.

Kako je Ministarstvo omladine za sport navelo za Radio Slobodnu Evropu, Škiljević je „nedvosmisleno odbila“ da postupi u skladu sa instrukcijama da se nisu stekli uslovi za učešće predstavnika Srbije, dodajući da je Milica Škiljević naglasila da će se u ovom slučaju voditi sopstvenim nahođenjem.

„Na pripremnom sastanku u Ministarstvu omladine i sporta 8. marta gospođa Škiljević je u potpunosti informisana o svim činjenicama i oceni da za sednicu nisu obezbeđeni uslovi za učešće predstavnika Srbije“, stoji u dopisu ovog ministarstva.

Ministarstvo omladine i sporta objašnjava da nisu bili obezbeđeni uslovi za učešće predstavnika Srbije u skladu sa Dogovorom o regionalnom predstavljanju i saradnji, odnosno da nije bila obezbeđena statusna neutralnost sastanka.

„Suprotno ovome, domaćin je odlučio da se sednica održi u zgradi tzv. ’Vlade Kosova’ u kojoj su jasno izložena obeležja koja se kose sa odredbom o statusnoj neutralnosti sastanka“, stoji u odgovoru Ministarstva omladine i sporta. Dodaje se da je domaćin izneo stav da neće vršiti nikakve izmene u organizaciji sastanka.

Milica Škiljević informaciju o razrešenju dobila je posredno kada je Ministarstvo omladine i sporta (MOS) obavestilo generalnog sekretara RYCO o neučešću Srbije na devetom sastanku Upravnog odbora RYCO i o njenom razrešenju dužnosti.

“Ovoj odluci prethodio je pripremni sastanak sa predstavnicima MOS-a, održan 8. marta, na kom mi je rečeno da ne treba da učestvujem na predstojećem sastanku jer nisu obezbeđeni uslovi za učešće državnih i drugih zvaničnih predstavnika Republike Srbije. Na tom sastanku sam informisala predstavnike MOS-a da sam potvrdila učešće na predstojećem sastanku UO RYCO”, stoji u izjavi Milice Škiljević povodom razrešenja.

“Pored informacije upućene generalnom sekretaru, 12. marta, zvanično obrazloženje o mom razrešenju nisam dobila. Uzimajući u obzir da odluku nisam dobila ni u sredu, 13. marta, uputila sam zvaničan zahtev za obrazloženje MOS-u. U trenutku pisanja ove izjave, 15. marta, obrazloženje o razlozima razrešenja crpim iz odgovora MOS-a Slobodnoj Evropi jer ih sama još uvek nisam dobila”, navodi se dalje u njenoj izjavi.

Osvrćući se na deo odgovora Ministarstva omadine i sporta  Slobodnoj Evropi, da je ona „nedvosmisleno odbila“ da postupi u skladu sa instrukcijama i da je naglasila da se voditi sopstvenim nahođenjem, Škiljević u svojoj izjavi dodaje: “Ohrabrujem sve državne i zvanične predstavnike Republike Srbije da još jednom pročitaju Sporazum o osnivanju RYCO, čiji su potpisnici, koji navodi da „…imamo jasan interes za saradnju i stvaranje stabilnih društava koja grade poverenje među narodima i omogućavaju bolji kvalitet života u regionu“.

Kosovo predsedava upravnim odborom RYCO u 2019, domaćin odlučuje o lokaciji sastanka

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) formirana je u okviru Berlinskog procesa 2016. godine. Ovu regionalnu inicijativu pokrenula je Nemačka kao model pomoći Zapadnom Balkanu na putu pristupanja Evropskoj uniji.

Srbija, Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo potpisnice su sporazuma o uspostavljanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih. U radu Upravnog odbora učestvuju po dva predstavnika potpisnica sporazuma – predstavnik resornog ministarstva zaduženog za omladinsku politiku i predstavnik civilnog sektora.

Kako objašnjava Nikola Ristić, menadžer za komunikacije Regionalne kancelarije za saradnju mladih, predsedavajuća ugovorna strana – domaćin sastanka, donosi konačnu odluku o lokaciji na kojoj će sastanak biti održan.

Prema Statutu, Upravni odbor se sastaje minimum jedanput godišnje, ukoliko drugačije nije odlučeno. Sastanci Upravnog odbora se održavaju u ugovornoj strani koja njime predsedava. Predsedavanje se rotira abecednim redom svake godine. Prvo predsedavanje u 2017. godini je održala Albanija, 2018. godine Upravnim odborom je predsedavala Bosna i Hercegovina, da bi od 1. januara 2019. predsedavanje Upravnim odborom preuzelo Kosovo.

„Teme koje su bile predviđene da budu na dnevnom redu ovog sastanka uključuju usvajanje Godišnjeg izveštaja RYCO-a za 2018. godinu, usvajanje budžeta za 2019. godinu, usvajanje odluka o internom funkcionisanju organizacije kao i ostale teme relevantne za neometano funkcionisanje organizacije“, objasnio je Ristić.

Sastanak Regionalne kancelarije za saradnju mladih odložen je usled nedostatka kvoruma, s obzirom na to da je potrebno da bar jedan predstavnik svake strane bude prisutan kako bi Odbor mogao normalno da radi.

Da li Srbija deluje u suprotnosti sa duhom regionalne saradnje i ciljevima RYCO?

Kako je Škiljević objasnila za naš portal, region Zapadnog Balkana se suočava sa brojnim izazovima, dodajući da je trenutna situacija pokazatelj tome.

“Čvrsto verujem da se otvorenim dijalogom može doći do odgovarajućih rešenja. Iskreno se nadam da će ova situacija rezultirati jasnom porukom i obavezom da je za funkcionisanje RYCO-a neophodno obezbediti ravnopravno i nezavisno učešće mladih u procesima donošenja odluka”, rekla je Škiljević.

Kako objašnjava, “pozicija omladinskih predstavnika je nezavisna od izabranih predstavnika institucija, upravo u cilju jednakog učešća mladih u procesima donošenja odluka. Nacionalna strategija za mlade prepoznaje neophodnost „…sistemskog ulaganja u razvoj mladih i uspostavljanje partnerskog odnosa mladih i države kako bi se povećalo aktivno učešće u društvu, podstakla društvena integracija i obezbedila uključenost mladih u razvoj omladinske politike“.

“Vođeni time, moramo da nastavimo da se zalažemo za unapređenje pravnog i političkog okvira koji će obezbediti adekvatne uslove za ravnopravno učešće mladih u procesima donošenja odluka”, istakla je Škiljević.

“Kao i tokom prethodnih godina, nastaviću da se zalažem za jednako i aktivno učešće mladih u procesima donošenja odluka kako ne bi bili razrešeni zato što zastupaju interese mladih. Kako verujem da bolji region zaista počiva na mladima koji su pokretači promena i primer saradnje, nadam se da će novi omladinski predstavnik u UO RYCO biti svestan odgovornosti i težine zadatka koju ova pozicija nosi”, zaključila je Škiljević u izjavi povodom razrešenja dužnosti. 

Na smenu Mlice Škiljević reagovao je i zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj. Kako je napisao na svom Tviter nalogu „Srbija je direktno odgovorna za neuspeh i otkazivanje sastanka Upravnog odbora RYCO-a. Takvo ponašanje je u suprotnosti sa Berlinskim procesom i regionalnom saradnjom. Pozivamo Evropsku uniju da reaguje, jer je ovo čista srpska politika – uništiti sve regionalne inicijative“, napisao je Hodžaj.

Do objavljivanja ovog teksta, Ministarstvo omladine i sporta nije odgovorilo na naša pitanja upućena nakon odluke da se Milica Škiljević razreši dužnosti omladinskog predstavnika Republike Srbije u Upravnom odboru Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

Povezani članci

Brnabić sutra i prekosutra u poseti Briselu

EWB

Reakcije nakon Samita u Sofiji: Proširenje kao zabranjena reč

Emina Muminović

Odliv mozgova: Najbitnije migrantsko pitanje Zapadnog Balkana

Vukašin Živković