fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Šnajder: EU može i da nestane, a susedi ostaju zauvek

Međunarodna konferencija "Evropa u više brzina: produbljivanje bezbednosne i odbrambene politike"; Foto: Tanjug / Rade Prelić

BEOGRAD – Odnosi sa susedima su veoma bitni, jer EU može i da nestane, ali susedi ostaju zauvek, ocenio je danas Jirži Šnajder izvršni direktor Aspen instituta za centralnu Evropu i bivši zamenik ministra spoljnih poslova Češke.

On je, na panelu “Produbljivanje bezbednosne i odbrambene saradnje u Evropi – Gde, kada, kako?”, u okviru konferencije Centra za međunarodne i bezbednosne poslove – ISAC fond u Beogradu na temu “Evropa u više brzina: produbljivanje bezbednosne i odbrambene politike”, rekao da može lako zamisliti da zemlje regiona postanu deo partnerstva globalne bezbednosne i odbrambene strategije.

Ta strategija, kako ističe nudi i mogućnost aktivnog oblikovanja.

Njegov savet zemljama regiona je da shvate to kao mogućnost i da, kao što je nekada Češka činila na putu ka EU, koriste sva instrumenta Unije koja su im na raspolaganju.

Na pitanje da li Balkan može biti neka vrsta Višegradske grupe, Šnajder je istakao da ne treba imati prevelike ambicije, jer je i Češka ranije proučavala saradnju nordijskih zemalja i shvatila da se radilo o dugom procesu izgradnje poverenja.

Istovremeno je podvukao da su bitni odnosi sa susedima.

“EU može i da nestane sa scene, ona nije uspostavljena da bi trajala zauvek ,ali zato susedi ostaju zauvek susedi”, podvukao je Šnajder.

Viši saradnik Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira i bivši zamenik političkog direktora Evropske komisije Lars Erik Lundin odao je priznanje prostoru bivše Jugoslavije, dodajući da je bivša SRFJ bila jedan od osnivača pokreta nesvrstanih, te da su EU potrebni partneri i susedi koji će pomoći da se u dimenziji sever-jug uspostavi tešnja veza.

“Vaš afinitet prema Rusiji je pozitivna stvar koju nudite”, uveren je on.

Urednik za bezbednost i odbranu Instituta EU za bezbednosne studije Danijel Fiot rekao je da učešće u mirovnim operacijama u okviru zajedničke odbrambene politike nudi mogućnost da se mnogo toga uči.

Prema njegovim rečima mnogo toga se može dobiti kroz to učenje.

Povezani članci

Manza: NATO zadržava prisustvo na Zapadnom Balkanu

EWB

Pščel: Odnosi Srbije i NATO-a su dobri, NATO je ponosan na KFOR

EWB

Poslanici Narodne skupštine posetili NATO sedište u Briselu

EWB