fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Region Некатегоризовано

Šnajder: Srbija može da bude neutralna, ali je prirodno da bude deo EU

Jrži Šnajder; Foto: ISAC Fond

BEOGRAD – Moguće je da Srbija ostane neutralna zemlja i njeno je pravo da o tome odlučuje, ali je sasvim prirodno da što više sarađuje sa zemljama koje su joj najvažnije i u njenom su susedstvu, a za Srbiju je to – Evropa, smatra Jirži Šnajder, direktor Aspen instituta za Centralnu Evropu.

*Ceo intervju na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

“Sasvim je prirodno da Srbija postane deo evropske saradnje, i bilo bi beskorisno da ostane sama i pokuša da sama nešto radi bez onih koji su joj prirodni partneri”, rekao je on u intervjuu za portal European Western Balkans.

Prema rečima Šnajdera, koji je bio češki ambasador u Izraelu i prvi zamenik šefa diplomatije Češke Republike, suvereno je pravo svake zemlje da sama odluči o stepenu svog angažovanja sa drugim nacionalnim partnerima.

“Iluzija je i to svaki diplomata zna – ne možete sve sami”, kaže i podseća da je jugoslovenska neutralnost tokom hladnog rata bila “jedina svetla tačka u tom smislu”, ali da danas tako nešto više ne postoji.

Jrži Šnajder u toku intervjua sa European Western Balkans-om; Foto: ISAC Fond

Sada je, objašnjava Šnajder, situacija složenija i ako sarađujete sa EU to ne znači da ne sarađujete ni sa kim drugim.

Istinski svet ne funkcioniše tako, navodi Šnajder i primećuje pri tome da EU nije gotova činjenica, već da ju je potrebno negovati, a da države članice moraju pokazati spremnost da nastave s tom vrstom saradnje.

Šnajder smatra da je najbolje rešenje za Balkan – da postane deo šire strukture jer, kako naglašava, rasparčani Zapadni Balkan nije održiv, već samo priziva nove krize u budućnosti.

Navodeći da integracija tog regiona u evropske strukture traje duže nego što se očekivalo, Šnajder kaže da velikom greškom smatra to što je Evropska komisija u sadašnjem mandatu otvoreno saopštila da proširenja neće biti.

Jer, kako objašnjava, proširenje je jedan od najvećih podsticaja za smanjenje bezbednosnih rizika i izgradnju institucija na Zapadnom Balkanu, a kad je reč o ruskom uticaju na Balkanu, uveren je da on ne škodi Zapadu, već zemljama regiona.

Povezani članci

Šta je Individualni akcioni plan partnerstva Srbije i NATO-a?

EWB

Non-pejper Evropske komisije: Kašnjenja u reformama, pritisak vlasti na pravosuđe

Sandra Maksimović

Rusija koristi spor između Srbije i Kosova da pojača svoj uticaj na Zapadnom Balkanu

Adelina Hasani