fbpx
European Western Balkans
Vesti

Snažnija uloga civilnog društva u Berlinskom procesu

Foto: Pixabay

Predstavnici civilnog društva sa Zapadnog Balkana još jednom će se sastati sa onima koji donose odluke u okviru samita Berlinskog procesa, koji se 9. i 10. jula održava u Londonu, ali sada sa snažnijom ulogom i više mogućnosti da utiču na agendu samita, prenosi portal European Western Balkans.

Samit u Londonu je peti sastanak u okviru Berlinskog procesa, koji je počeo 2014. godine u Berlinu, a nastavio se naredne godine u Beču, 2016. godine u Parizu i prošle godine u Trstu.

Portal prenosi da je samit u Londonu trebalo da bude poslednji u okviru tog procesa, prema originalnoj zamisli, ali će se on nastaviti i sledeće godine će biti održan u Poljskoj.

Programski savetnik Evropskog fonda za Balkan Ana Marjanović Rudan, inače koodinator Foruma civilnog društva u okviru Berlinskog procesa, objasnila je za EWB da, iako je zamišljeno da civilni sektor bude sastavni deo tog procesa, do ove godine nije bio tako sistematično i sveobuhvatno uključen u pripreme i sadržaj samita.

Forum civilnog društva pripremio je nekoliko dokumenata, kao preporuke i sugestije i oni su naišli na dobar odgovor Ministarstva inostranih poslova, domaćina samita u Londonu, rekla je Marjanović Rudan.

Verujem da će okupljanje u Londonu biti prilika za civilno društvo da otvori teme koje nisu na agendi samita, a koje se smatraju veoma važnim regionalnim temama – vladavina prava, sloboda medija, migracije i pitanja ekologije, naglasila je ona.

Povezani članci

Tusk porucio Britancima:Hvala vam i doviđenja

EWB

Ditman: Srbija se menja zbog sebe, a ne zbog Brisela

EWB

Lideri EU: Ponašaćemo se kao jedan, štitićemo interes Unije

EWB