fbpx
European Western Balkans
Region

Sobotka: EU da ne zaboravi one koji čekaju

Zastave Evropske unije; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Ako želi da ostane ujedinjena, Evropa ne sme da zaboravi one koji čekaju iza njenih vrata, a Zapadni Balkan je više puta pokazao da je spreman da sarađuje u pogledu potrebnih reformi i EU bi trebalo da zemlje tog regiona primi čim ispune kriterijume, poručuje češki premijer Bohuslav Sobotka.

“Svi oni zaslužuju istu šansu za evropsku budućnost kakva je pružena i Češkoj Republici. Ne moraju da se pridruže klubu već sutra, ali im mi moramo vrata držati otvorena”, istakao je Sobotka u autorskom tekstu za portal uglednog briselskog dnevnika Politiko (Politico) .

Sobotka je upozorio da bi uspostavljanje “Evrope u dve brzine”, u kojoj bi mala grupa država članica EU stremila ka bližoj integraciji, dok bi one koje nisu spremne da ih u tome slede ostale na periferiji, bila greška – i to opasna.

Kako navodi, kritičari EU ponekad zameraju tom bloku zbog neefikasnosti i ismevaju katkad dugotrajne pokušaje da se pronađu kompromisna rešenja, pozivajući pri tom na “čvrstu ruku” i jasna, brza i jednostavna rešenja.

“Međutim, upravo takav pristup – traženje kompromisa bez isključivanja ijedne zemlje iz odlučivanja – jeste suština procesa integracija i ključ uspeha evropskog bloka u prevazilaženju kriza i škakljivih pitanja”, ukazuje češki premijer.

On priznaje da kompromisi ponekad ostavljaju sve strane jednako nezadovoljnim, ali naglašava da kompromisna rešenja obezbeđuju da nijedna zemlja ne bude skrajnuta niti poražena, dok istovremeno štite najvažniji aspekt Unije – jedinstvo.

“Snaga EU leži u saradnji i jedinstvu. Ako se sa izazovima ne suočimo svi zajedno, nećemo ih uopšte rešiti”, ističe Sobotka, zaključivši da nijedna zemlja ne sme naići na zatvorena vrata i da bi mogućnost saradnje trebalo da bude svima pružena.

Povezani članci

Mogerini u ponedeljak s premijerima Zapadnog Balkana

EWB

Omladinski forum Zapadnog Balkana “Povezivanje omladine – Korak napred”

EWB

Jusko: Kraj septembra rok za BiH u Transportnoj zajedici

EWB