fbpx
European Western Balkans
Politika

Sobotka: Približavanje zemalja Zapadnog Balkana EU ostaje prioritet Austrije

BEČ – Predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka najavio je danas da će austrijska skupština, tokom predsedavanja EU, imati sopstvene aktivnosti na približavanju Zapadnog Balkana Uniji.

„Približavanje zemalja Zapadnog Balkana EU jeste i ostaje prioritet Austrije, a tako i nakon predsedavanja, jer je to u interesu stabilnosti regiona i cele Unije“, objasnio je on na sastanku predsednika parlamenata članica Višegrad grupe u Mađarskoj. Sobotka se, kako je navedeno u saopštenju, založio za podršku državama regiona u oblasti vladavine prava, kao i izgradnji institucija. Izjasnio se i za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Albanijom i Makedonijom.

„S tim u vezi će austrijski parlament postaviti sopstvene impulse i uspostaviće program stipendija za parlamentarce i parlamentarne službenike Zapadnog Balkana. Pored toga će u austrijskom parlamentu, na jesen, biti održana konferencija za jačanje demokratrije i vladavine prava na Zapadnom Balkanu“, najavio je on.

Sobotka je kolegama iz Višegrad grupe predstavio prioritete austrijskog predsedavanja EU, naglasivši da su to bezbednost i borba protiv ilegalne migracije, osiguranje blagostanja, kao i povećanje konkurentnosti kroz digitalizaciju, te stabilnost u susedstvu.

Povezani članci

Proširenje, bezbednost, EU u svetu: Oblasti u kojima Zapadni Balkan može da doprinese debati o budućnosti Evrope

EWB

Poslanici EP: Srbija da prestane sa veličanjem ratnih zločinaca

EWB

Moguće dodatno usporavanje evropskog puta

EWB