fbpx
European Western Balkans
Politika

Soini, Valstrom: Sve je u dijalogu i u političkoj volji

Margot Valstrom i Timo Soini: Foto: Tanjug / Dragan Kujudžić

BEOGRAD – Srbija kao jedna od najvećih zemalja na Zapadnom Balkanu treba da igra posebnu ulogu i to je ono što ohrabrujemo, a proces proširenja EU je ono što nam pruža mogućnost da svi budemo dobitnici, poručili su ministri spoljnih poslova Finske i Švedske, Timo Soini i Margot Valstrom, u intervjuu za Tanjug.

Oni su, kako kažu, od sprskih zvaničnika dobili uverenje o evropskom putu Srbije.

“Drago nam je zbog toga, iako znamo da postoje izazovi. Ipak, mislim da se korak po korak krećemo u pravom smeru”, rekao je Soini.

“Kroz razgovore sa predsednikom i članovima vlade, koje smo ovde imali, ohrabrili smo svaku inicijativu za uključivanje u dijalog sa susedima i saradnju kako bi se osigurali mir i stabilnost u regionu. Srbija je jedna od najvećih zemalja ovde i smatramo da treba da igra posebnu ulogu i to je ono što mi ohrabrujemo. Ali, sve počinje od političke volje, spremnosti da razgovarate sa susedima”, rekla je Valstrom.

Prema njenim rečima, proces proširenja i sve što se događa sa Zapadnim Balkanom obezbeđuje situaciju u kojoj su sve strane dobitnici.

“Ako je ovaj deo Evrope prosperitetan, miran i siguran, onda ćemo i mi biti u boljoj situaciji”, kaže Valstrom.

Soini se slaže sa njom i dodaje da su zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksabdru Vučiću i šefu diplomatije Ivici Dačiću stekli veoma realističnu sliku o tome šta se dešava u susedstvu.

“Svesni smo da neće sve biti lako, da ima problema ali, ako postoji volja, onda postoji i način i to je ono u šta mi verujemo”, kaže Soini.

Takođe dodao je da su na putu ka EU ključni kriterijumi i njihovo ispunjavanje.

Na pitanje kako vide to što građani Srbije imaju utisak da je EU u nekim situacijama nepravedna i da ne daje adekvatan odgovor na napore koje vlada ulaže po pitanju stabilnosti u regionu, Soini kaže:

“Da, EU nije savrsena organizacija. Ali kada imate prijatelje unutra i kada mislite da postoji neki neadekvatan odnos, onda im to morate reći. Prijateljima možeš reći neke oštre stvari glasno. Ako nešto nije u redu, to moramo popraviti. I u EU prevagu mora da ima vladavina prava.Treba da verujemo u sistem u smislu da će nešto biti pravedno kada čitav slučaj bude na stolu. Svi moramo biti pošteni i priznati svoje greške i to je jedini put napred.”

Dva ministra, takođe, smatraju da su Kosovo i Katalonija odvojeni slučajevi, ali da je u svakom slučaju dijalog ono što je suština.

“Kad je reč o tom delikatnom pitanju mogu da kažem samo to da je miroljubiv pristup uvek neophodan, da se nasilje ne sme koristiti ni u jednom slučaju ni u jednoj zemlji a do toga se može doći samo putem dijaloga. Razumemo da su to bolne stvari. Nisam kompententan da diktiram šta je dobro a šta loše ali verujem da kada postoji dijalog biće vise nijansi a ne samo crna i bela kad je reč o ovakvim pitanjima”, kaže Soini.

Kroz kroces pregovora može se doći do rezultata prihvatljivih za sve, dodao je on.

“Slažem se sa kolegom, ali želim da kažem da kada je reč o Kosovu i Kataloniji svaka situacija je jedinstvena. Na neku situaciju treba gledati iz istorijske perspektive, uzeti u obzir šta se događa sada, da li postoji mirna situacija ili konfliktna ili rizik, kao na Kosovu, od ratnih zločina”, smatra ona.

Verujemo da u Španiji mora da postoji politička diskusija i neka vrsta dijaloga kako bi se našao miran izlaz iz situacije, dodala je ona.

Na pitanje kako privoleti Prištinu da ispuni svoje obaveze i formira ZSO, Soini ponovo naglašava da je dijalog veoma važan i presudan.

“Veoma smo detaljno informisani o tome od srpskih zvaničnika. U dijalogu ima nekih problema ali za dijalog je potrebno dvoje, potrebno je razgovarati. To nije saobraćaj u jednom smeru. To važi i za drugu stranu”, rekao je Soini.

Valstrom je naglasila da ohrabruje Srbiju da nastavi sa reformama, da učini još više kada je reč o borbi protiv korupcije, uspostavljanju vladavine zakona i sloboda medija.

“To je posebno važno kako bi se privukli investitori i osigurala nova radna mesta. Reforme su motor u svemu ovome”,zaljkučila je ona.

Povezani članci

Politiko: Opet je u modi da se brine o Balkanu

Emina Muminović

Snižavanje cena rominga između EU i država Zapadnog Balkana od oktobra 2023.

EWB

Grlić Radman: Hrvatska podržava Srbiju na putu ka EU

EWB