fbpx
European Western Balkans
Evropa

Šojble: Evropa da preuzme veću odgovornost

Volfgang Šojble; Foto: Evropski parlament

BERLIN – Evropa mora da preuzme veću odgovornost u odbrani liberalnog i demokratskog svetskog poretka s obzirom da se čini da su Sjedinjene Države sve manje voljne da to čine, izjavio je danas nemački ministar finansija Volfgang Šojble.

“Moramo da poboljšamo našu saradnju, da se oslonimo na uzajamno poverenje”, rekao je Šojble prilikom dobijanja Nagrade Henri Kisindžer koji mu je lično uručio bivši državni sekretar SAD.

Sličnu izjavu nedavno je imala i nemačka kancelarka Angela Merkel koja je rekla da se Evropa više ne može da se osloni na svoje saveznike, uključujući SAD.

On je naveo da se glavni problemi u svetu kao što su klimatske promene, međunarodni terorizam i migracioni tokovi mogu rešiti samo ako zemlje tesno sarađuju.

“Ako SAD počinju da zauzimaju skeptičan stav o svojoj ulozi kao garanta globalnog poretka – a mi već vidimo nagoveštaje toga prethodnih godina – onda bih to video kao poziv na akciju usmeren ka Evropi, uključujući Nemačku”, rekao je Šojble, prenosi Rojters.

On je rekao da sumnja da SAD zaista veruju da će svetski poredak biti isti ako Kina i Rusija popune prazninu koju one ostave i ako Peking i Moskva dobiju odrešene ruke da dominiraju njihovom sferom uticaja.

“To bi bio kraj našeg liberalnog svetskog poretka. Taj poredak je još uvek najbolji od svih mogućih svetova, iz etičkih, političkih i ekonomskih razloga. A mi želimo da taj poredak napreduje ili barem da ne nazaduje”, rekao je Šojble.

Povezani članci

Mađarska privremeno obustavila striktnu kontrolu granica

EWB

Zahuktavanje u EPP: Orban podržao Vebera, Štub čvrsto uz evropske vrednosti

EWB

Makronova partija u subotu kreće u kampanju za Evropski parlament

EWB