fbpx
European Western Balkans
Politika

Solberg: Odnosi dve zemlje partnerski,podrška Osla putu u EU

Ana Brnabic i Erna Solberg; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Norveška i Srbija imaju dobre, partnerske odnose u političkom, ekonomskom i kulturnom domenu i Norveška pruža punu podršku Vladi Srbije u evropskim integarcijama i svim reformskim naporima, poručila je danas premijerka te zemlje Erna Solberg.

Solberg je, nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, istakla da Srbija ima vodeću ulogu u domenu stabilnosti, kao i da Norveška ostaje posvećena pitanjima veznim za Zapadni Balkan.

Kako je rekla, Zapadni Balkan i dalje ima potrebu za većom stabilizacijom, ekonomskim razvojem i vladavinom prava.

“Nastojaćemo da pospešujemo saradnju u ovom regionu”, podvukla je Solberg.

Navela je da postoji mogućnost za unapređene ekonomske saradnje dve zemlje, te ukazala da je Srbija priznata destinacija za norveške kompnije i da je, i da to premijerka Brnabcih kao žena koja je došla iz poslovnog sveta zna, važno da se stvore jednaki i predvidivi uslovi za strane investitore, poput odgovarajućih poreskih i organizacionih uslova.

“Treba da poslužimo jedni drugima kao inspiracija”, rekla je Solberg.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je gošći za poseti, koja, kako je rekla, pokazuje sve bolje i bliže odnose Srbije i Norveške i sve bliži nivo sarađe dve zemlje u budućnosti.

Naznačila je da Norveška, iako nije članica EU, podržava evropske integracije Srnije i našoj zemlji pruža veliku podršku i tehničku pomoć.

Norveška je, podvukla je Brnabcih, važan partner kada je reč i o regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

“Ragzovarali smo o regionalnoj stabilnosti, uvek i o pitanju KiM i mogućnosti za kompromis kako bi se došlo do normalizacije ondosa sa Prištinom i svemu što Srbija čini kako bi raširila dobru komunikaciju, toleranc i rauzmevanje sa svim partnerima na Balkanu”, rekla je Brnabić.

Premijerka je navela da ekonomska saradnja dve zemlje raste, ali da je i dalje skromna.

Prošle godine trgovinska razmena Srbije i Norveške bila je 58,2 miliona evra i bila je rekordna godina, sa osam odsto većom razmenom nego 2016.

“Postoji niz oblasti u kojima možmeo da unapredimo saradnju i nadam se da će posle ove posete uslediti bolji imopuls za norveške inevstitore i njihovo interesovanje za Srbiju”, rekla je Brnabić.

Podvukla je da od Norveške možemo mnogo da naučimo, i kroz Nordisjku poslovnu alijansu – privrednu komoru nordijskih zemalja, i to ne samo o ekonomiji, već i o regionalnoj stabilnsoti i povezivanju.

Ukazala je da je Norveška jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbije, koja je za 15 godina investirala 216 miliona evra kroz razvojnu pomoć, kao i da je ove godine duplirala iznos te pomoći na 6,3 miliona evra, sa 3,1 milion evra iz prošle godine.

Posebno je navela da je polovina te pomoći upućena u ekonomski razvoj najsiromašnijih delova Srbije.

“Norveška radi sa nama na projektima u vezi sa vladavinom prava, podržava rad na medijskoj strategiji, kao i na suzbijanju sive ekonomije”, rekla je Brnabić.

Na pitanje da li se razgovaralo o digitalizaciji i medijskoj strategiji i kako bi Norveška svojim iskustvima mogla u tim oblastima da pomogne Srbiji, Solberg je rekla da su to dve oblasti u kojima postoji saradnja dve zemlje.

Kako je rekla, Norveška je digitalizovala javni sektor, što dovodi do smanjenja troškova privrede, kao i do toga da građani uspostave bolje odnose sa javnim sektorom.

“Neko će reći da su porezi visoki, ali je sve jednostavno, troškovi sistema su mali”, rekla je Solberg i sugerisala da bi Srbija mogla da uči i iz grešaka koje je Norveška u tom procesu pravila.

Kada je reč o medijima, Solberg je rekla da u Norveškoj mediji imaju sistem upravljanja i, kako kaže, imaju principe koje poštuju i na osnovu kojih postupaju.

“Imaju upravljačko telo, koje utvrđuje kada je došlo do kršenja praviila u izveštavanju. Interesantno je što imate slobodu štampe i sistem na osnovu kojeg možete da izbalansirate tu slobodu”, rekla je ona.

“Kada je reč o lažnim vestima, morate da imate osnovne principe koje ćete poštovati, a to se poštuje u Norveškoj”, podvukla je ona i dodala da Norveška pruža podrsku Vladi Srbije u toj oblasti, ocenivsi kao pohvalno to sto je Srbija krenula u uređivanje medijske sfere.

Inače, danas su ministar za rad Zoran Ðorđević i ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad potpisali aneks ugovora između norveškog Ministarstva spoljnih poslova i srpskom Ministarstva za rad u vezi sa projektima kroz koje Norveška podržava povećanje kapaciteta Insektorata za rad.

Povezani članci

Vladimir Bilčik nasledio Dejvida Mekalistera na mestu izvestioca za Srbiju

EWB

Vučić: Razgovarao sam sa Gojković, sednica parlamenta možda sledeće nedelje

EWB

Nedostatak pritisaka EU i SAD omogućio je stvaranje „zarobljene države“ u BiH

EWB