fbpx
European Western Balkans
Некатегоризовано

Šole u američkom Senatu: Odnosi Srbije i Kosova jedna od najvećih prepreka trajnom miru u regionu

Foto: Screenshot

VAŠINGTON – Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole izjavio je danas da Srbija i dalje mora da se uskladi sa evropskim sankcijama Rusiji i ocenio da su odnosi Srbije i Kosova jedna od najvećih prepreka trajnom miru i prosperitetu Zapadnog Balkana, javlja Glas Amerike.

Šole je juče govorio na pretresu u Odboru za spoljne poslove američkog Senata o politici prema Zapadnom Balkanu. Kako prenosi Glas Amerike, demokratski senator iz Nju Džersija Bob Menendez rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle postizanja dogovora Beograda i Prištine u februaru u obraćanju javnosti naveo da se ne slaže sa sporazumom, jer Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova.

“To je deo matrice da Vučić govori jednu stvar da umiri zapadne lidere, a govori druge stvari srpskom narodu, posredstvom državno kontrolisanih medija. Korišćenjem informacionog prostora i gušenjem civilnog društva, predsednik Vučić nastavlja da prihvata nacionalističke srpske narative i neguje viziju srpskog sveta”, rekao je Menendez.

On je naglasio da se Vučić hvali bliskim vezama sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da odbija da se pridruži evropskim partnerima u sankcijama Rusiji.

Derek Šole je podsetio da je Srbija kroz glasanje u Ujedinjenim nacijama osudila invaziju Rusije na Ukrajinu i agresiju na Krim, kao i da je pomogla Ukrajini u domenu izbeglica i kritične infrastrukture, da je slala humanitarnu pomoć, ali da i dalje mora da se uskladi sa sankcijama Rusiji. Šole je ocenio da dogovor o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova predstavlja značajan pomak, ali da je situacija i dalje krhka.

“Srbija se suočava sa brojnim izazovima, od korupcije – do dezinformacija koje podstiče Rusija. Naša zajednička istorija je veoma komplikovana i odnos nije lak, ali je u našem interesu da pomognemo Srbiji da ostvari puni potencijal i približi se evroatlantkoj zajednci i SAD”, rekao je Šole.

I specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ocenio da je da su najveća prepreka za održavanje mira i prosperiteta na Zapadnom Balkanu odnosi Srbije i Kosova i ponovio da se očekuje primena postignutog sporazuma.

On je dodao da neuspeh da se postigne neki pomak u odnosima Srbije i Kosova omogućava Rusiji da remeti strateški put Srbije prema evrointegracijama, koje “srpski narod jako želi”.

“Kosovo moraju da normalizuju odnose i da tako omoguće put potencijal i napredak na putu ka EU”, zaključio je Eskobar. Senator Menendez je rekao da vidi samo pritisak Vašingtona na Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština, ali da nema mnogo pritisaka na Beograd i stvarnih garancija da ZSO neće postati nova Republika Srpska “čije opasne implikacije vidimo sada”.

Menendez je ukazao i na tekst Njujork Tajmsa koji povezuje Vučića sa kriminalnim organizacijama, a Šole je rekao kako administracija SAD veruje da je izveštavanje tog lista kredibilno, ali da ne može da govori o detaljima iz članka. Menendez je pitao da li se Srbija može smatrati kredibilnim partnerom imajući u vidu obelodanjene podatke, na šta je Šole odgovorio: “To moramo da testiramo. Oči su nam otvorene, pozivamo predsednika Vučića i njegove kolege na odgovornost u pogledu korupcije i drugih aktivnosti, i uveli sankcije mnogima u regionu”.

Povezani članci

Tusk i Junker pozdravili ambicioznu agendu Brnabić

EWB

Kif: Sastanak u Londonu prilika za potvrđivanje i unapređivanje odnosa

EWB

Tajani: EU posvećena evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

EWB