fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Stoltenberg razgovarao sa Vučićem i Haradinajom, poziva na mir i uzdržanost

Jens Stoltenberg; Foto: Tanjug / AP Photo / Virginia Mayo

BRISEL – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, u telefonskom razgovoru sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Ramušom Haradinajom, pozvao je i Beograd i Prištinu na mir i uzdržanost, kao i na izbegavanje provokativnih izjava i aktivnosti.

Predočio im je rezultat sastanka ministra spoljnih poslova NATO-a o Zapadnom Balkanu, koji je održan u četvrtak, i podvukao je da NATO ostaje privržen „stabilnom i bezbednom Kosovu kroz mirovnu misiju KFOR“.

Stoltenberg je ponovio da ako mandat Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) evoluira, „NATO će morati da preispita svoj nivo saradnje sa KSB-om, a posledice tog akta će biti diskutovane na sastanku Severoatlanstkog saveta.

„U razgovoru sa Haradinajom pomenuo sam plan transformacije KSB-a u vojsku. Istakao sam da je loše vreme za takav potez, ide protiv saveta brojnih NATO saveznika i imaće negativne reperkusije na kosovsku evroatlantsku perspektivu“, rekao je Soltenberg.

Pričao je sa Vučićem o potrebi da se deeskaliraju trenutne tenzije i podsetio je obojicu da dijalog Beograda i Prištine, posredovan od strane EU, ostaje jedini put koji vodi ka trajnom miru i stabilnosti regiona.

U objavi za medije nakon razgovora, Vučić je rekao da on stvaranje Vojske Kosova vidi kao pretnju srpske bezbednosti i regionalne stabilnosti, a složio se da Oružane snage Srbije opet uspostave svakodnevni kontakt sa KFOR-om.

Tokom ministarskog sastanka je ocenjeno da nove tarife, uvedene od strane kosovske vlade  „stvaraju podele, i čine dijalog posredovan od strane EU još težim“, dok je bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana od najvećeg značaja za NATO.

Pozdravljena je primena sporazuma o imenu od strane Skoplja i najavljena je kao proceduralni preduslov za pristupanje Makedonije NATO-u, a pristupanje Bosne i Hercegovine ka evroatlantskim integracijama je takođe pozdravljeno.

Stoltenberg je najavio da će sledeći sastanak ministra spoljnih poslova NATO zemalja biti održan aprila 2019. godine u Vašingtonu, a sastanak šefova vlada će biti održan kasnije tokom te godine.

Povezani članci

Šnajder: EU može i da nestane, a susedi ostaju zauvek

EWB

Trostruka pretnja napretku Balkana ka EU i NATO

EWB

Stoltenberg: Spremni smo da unapređujemo partnerstvo sa Srbijom

EWB