fbpx
European Western Balkans
Evropa Некатегоризовано

Soros se sastaje sa Timermansom, opozicija kritikuje zakon

Frans Timermans; Foto: Evropska unija

BRISEL – Milijarder i filantrop Džordž Soros sastaće se sa potpredsednikom Evropske komisije Fransom Timermansom i još dva EU komesara iduće nedelje kako bi razgovarali o novom mađarskom zakonu koji preti da zatvori Centralnoevropski univerzitet u toj zemlji, čiji je osnivač Džordž Soros, dok opozicioni poslanici Mađarske zahtevaju od Ustavnog suda da ukine amandman za koji tvrde da namenski cilja univerzitet.

Portparolka Evropske komisije saopštila je u sredu da će se Timermans sastati sa Sorosem iduće nedelje zbog problema oko Centralnoevrpskog univerziteta u Mađarskoj.

Evropska komisija zabrinuta je da Mađarska krši vladavinu prava i demokratske standarde, prenosi Rojters.

Mađarska opozicija danas je podnela žalbu protiv promene Zakona o visokom obrazovanju, koji je podnesen pre dve nedelje.

Kritičari zakona navode da takav zakon ograničava akademsku slobodu, prenosi AP.

Premijer Mađarske Viktor Orban kaže da je Centralnoevropski univerzitet “prevara” jer izdaje diplome prihvaćene i u SAD, gde se zvanično vodi u Njujorku iako tamo nema kampus, i u Mađarskoj, gde funkcioniše od osnivanja 1991. godine.

Problemi oko univerziteta su, kako navodi AP, deo šire vladine kampanje protiv Sorosa, za koga Orban kaže da radi protiv mađarskih interesa zbog toga što podržava migracije, protiv kojih Orban ima oštar stav.

Povezani članci

Od 7. aprila pojačane kontrole na granicama Šengena

EWB

Narodna partija Sebastijana Kurca ubedljivi pobednik izbora u Austriji

Tanjug

Počinje samit, lideri EU će pozdraviti zaključke o proširenju

EWB