fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Španija: Nećemo bojkotovati Samit u Zagrebu zbog učešća Prištine

Zastava Španije; Foto: Pixabay

BRISEL – „Španija neće bojkotovati Samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu“, potvrđeno je danas za EWB iz Stalnog predstavništva Španije pri Evropskoj uniji.

Iz Stalnog predstavništva naglasili su da će španska delegacija prisustvovati Samitu u Zagrebu u svojstvu predstavnika države-članice EU, ali da će „zavisno od konfiguracije Samita, biti određen nivo reprezentacije”.

Uoči prethodnog samita EU-Zapadni Balkan koji je 2018. godine održan u Sofiji, Španija, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, iznela je stav da je učešće Kosova na Samitu neprihvatljivo. Tadašnji premijer Španije Mariano Rahoj prisustvovao je Samitu u Sofiji u poseti, ali je odbio da učestvuje i da se nađe za istim stolom sa predsednikom Kosova.

“Španija ostaje pri stavu da ne priznaje Kosovo kao državu, koji deli sa još četiri države-članice EU i 80 zemalja i teritorija u svetu, u skladu sa međunarodnim pravom i okvirom Ujedinjenih nacija”, zaključuje se u odgovoru Stalnog predstavništva Španije pri EU.

Radio Slobodna Evropa (RSE) objavio je 29. januara saznanja “iz pouzdanih izvora u Madridu, Zagrebu i Briselu” o tome da Španija preti bojkotom Samita u Zagrebu zbog ućešća Kosova. Informaciju je prenelo više medija u Srbiji, uključujući i javni servis RTS. Iz Stalnog predstavništva tada su naveli da je još uvek rano za potvrđivanje učešća premijera, “jer Španija i dalje nije dobila pozivnicu hrvatskog predsedništva”.

Povezani članci

Srbiji ponovo smanjena ocena na skali Fridom hausa: Nazadovanje u izbornom procesu i demokratiji

EWB

Bobić: Za Srbiju je važno da ostane na evropskom putu

EWB

Pacoli u EU, Han i Mogerini očekuju plan za formiranje ZSO

EWB