fbpx
European Western Balkans
Politika

Specijalna misija ODIHR posmatra izbore u Srbiji od 5. juna

Izborni dan u Srbiji; Foto: Tanjug

BEOGRAD – Kancelarija OEBS-a za demokratske institucje i ljudska prava (ODIHR) šalje Specijlanu misiju za ocenu parlamentarnh izbora u Srbiji (SEAM) koja planira da počne rad 5. juna, prenosi Beta.

U svojoj proceni aktivnosti potrebne za posmatranje izbora, ODIHR piše da je uzeo u obzir nalaze svog izveštaja iz novembra 2019. o pripremi izbora u Srbiji i „zabrinutosti koje su izrazile zainteresovane strane“.

To su, između ostalog, „pitanja koja se odnose na poverenje u sprovođenje postupaka na dan izbora, tačnost biračkog spiska, vođenje kampanje, posebno u pogledu mogućeg zastrašivanja birača i potencijalne zloupotrebe državnih resursa“, piše u tekstu.

„Većina prethodnih preporuka ODIHR-a nije sprovedena, a specifični aspekti koji bi mogli zasluživati pažnju posmatračke misije ODIHR-a uključuju sprovođenje kampanje, finansiranje kampanje i izveštavanje u medijima“, piše u izveštaju o Srbiji iz 2019.

Na osnovu nalaza iz tog izveštaja, ODIHR je preporučio da se u Srbiji rasporedi Misija za posmatranje parlamentarnih izbora.

Pored osnovnog tima analitičara, u tom iszveštaju s kraja prošle godine je bilo planirano da ODIHR zatraži od država-članica OEBS-a 30 dugoročnih posmatrača koji bi pratili izborni proces u celoj Srbiji, kao i 200 kratkoročnih posmatrača radi praćenja postupaka na dan izbora i radi praćenja medija.

Povezani članci

Ustavni amandmani danas idu u Venecijansku komisiju, ukinut “zlatni glas”

EWB

Han: Strategija EU za Zapadni Balkan u februaru

EWB

Mekalister: Ključna godina, sve zavisi od Srbije

EWB