fbpx
European Western Balkans
Politika

Špigel: Srbija otišla najdalje u ograničavanju pravne države za vreme pandemije

Premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

HAMBURG – Mnoge vlade u srednjoj i južnoj Evropi, a posebno u zemljama Zapadnog Balkana iskoristile su vanredno stanje i pandemiju kako bi ojačale izvršnu vlasti i masovno ograničile slobode, ali je Srbija zemlja čije su vlasti otišle najdalje u ograničavanju pravne države, piše nemački list Špigel, prenosi N1.

List piše da u Srbiji opozicioni političari, aktivisti za zaštitu ljudskih prava i nezavisni mediji “gotovo jednoglasno govore o kršenju ustava i o državnom udaru”. Takođe, list podeća da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić krajem februara “od srca smejao kada je na konferenciji za novinare njegov prijatelj, lekar, pravio viceve na račun najsmešnijeg virusa u istoriji“, da bi nešto kasnije usledio zaokret kada je predsednik mimo parlamenta proglasio vanredno stanje što je dovelo “do ozbiljnih ograničenja osnovnih prava i javnog života” Srbije, “iako je ona i sada srazmerno malo pogođena krizom izazvanom koronavirusom”.

Navodi se da u Srbiji samo parlament ima pravo da proglasi vanredno stanje, ali da rupa u ustavu to dozvoljava i predsedniku, ako je zakonodavna vlast sprečena, što je Vučić i iskoristio pozivajući se na zabranu okupljanja više od 50 ljudi zbog pandemije. Dodaje se da se u međuvremenu parlament u utorak prvi put od proglašenja vanrednog stanja ponovo okupio, ali da srpsko državno rukovodstvo nije objasnilo zašto je to uprkos i dalje važećoj zabrani okupljanja odjednom bilo moguće.

Špigel očenjuje da “to nije prvi put da predsednik zaobilazi ustav. Tako je Vučić, na primer, i šef svoje Srpske napredne stranke iako mu ustav zabranjuje da pored predsedničke obavlja još neku funkciju”, i dodaje da “srpsko rukovodstvo ni inače ne pokazuje skrupule u potkopavanju ustava”.

Oni su za predsednika Srbije naveli i da je 90-ih bio ministar informisanja i ultranacinalistički ratni huškač, a da se sada svakodnevno na televiziji predstavlja kao lider i spasilac Srbije. Za Vučićeve nastupe Špigel kaže da su puni skoro neopisive melodrame.

Špigel konstatuje da Vučiću “jačanje nadležnosti u stvari ne bi bilo potrebno, pošto već godinama vlada bez ograničenja”. List navodi da bi njegova partija verovatno ubedljivo dobila izbore, koji su prvobitno zakazani za 26, april, a odloženi zbog pandemije. Kao jedan od razloga izdvajaju i nameru većine opozicionih partija da bojkotuje izbore.

“U zemlji, međutim, raste nezadovoljstvo zbog političke korupcije i nepostojanja socijalne i ekonomske perspektive za većinu ljudi. Korona menadžment u kojem Vučić sada nastupa kao da je Srbija u ratu, čini da duboki problemi u zemlji potonu u drugi plan”, navodi Špigel.

Povezani članci

U EP u utorak debata o medijskoj sceni u Srbiji i regionu

EWB

Ruiz Kalavera: Srbija čvrsto vezna za svoju EU perspektivu

EWB

Koliko država je povuklo priznanje nezavisnosti Kosova?

EWB