fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Spoljnopolitički ciljevi Srbije u suprotnosti sa ciljevima EU

Zastava Srbije; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

U odnosu na Albaniju, Crnu Goru i Makedoniju, Srbija i Bosna i Hercegovina su dve zemlje regiona koje su se u manjoj meri usaglašavale sa spoljnopolitičkim deklaracijama i merama Evropske unije tokom 2017. godine. Srbija se usaglasila sa svega 19, odnosno sa 46,34%, što je značajan pad u odnosu na 2016. (66,66%) i 2015. godinu (73,53%), navodi se u analizi Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC).

Tako se „od 22 deklaracije sa kojima se Srbija nije usaglasila, sedam odnosi na situaciju u Ukrajini u kontekstu povezanosti Rusije sa različitim elementima krize u ovoj zemlji, četiri na afričke države (dve na DR Kongo, i po jedna na Čad i Ugandu), po tri su bile u vezi sa ratom u Siriji i krizom u Venecueli, i po jedna u vezi sa Bosnom i Hercegovinom, Mjanmarom/Burmom, samom Rusijom, Pridnjestrovljem u Moldaviji, kao i Međunarodnim krivičnim tribunalom.“

Prema rečima autora, ne čudi odsustvo saglasnosti Srbije sa velikim brojem deklaracija koje su ili u vezi sa nepriznavanjem Kosova ili su posredno ili neposredno povezane sa Rusijom, usled prednosti koje Srbija daje svojim spoljnopolitičkim ciljevima u vezi sa Kosovom i sprečavanjem njegovog daljeg priznanja.

Dvanaest deklaracija sa kojima se Srbija nije usaglasila su tematski posredno ili neposredno bile u vezi sa Rusijom, navodi se u tekstu. Tako se šest spoljnopolitičkih deklaracija u vezi sa situacijom u Ukrajini sa kojima se Srbija nije usaglasila odnosilo na produžavanje već postojećih restriktivnih mera protiv određenih entiteta i pojedinaca iz Rusije i Ukrajine. Takođe, Srbija se nije usaglasila ni sa deklaracijama u vezi sa Sirijom, a koje se posredno ili neposredno odnose na Rusiju ili njenu umešanost u pojedinim incidentima. Međutim, Srbija se, sa druge strane, usaglašavala sa ostalim deklaracijama o Siriji koje nisu posredno ili neposredno bile u vezi sa Rusijom, navodi se u analizi.

Dalje, Srbija se nije usaglasila sa deklaracijama koje su se odnosile na zemlje koje ne priznaju nezavisnost Kosova i koje nisu glasale za prijem Kosova u UNESCO, poručuju autori teksta. Stoga, primera radi, Srbija se nije usaglasila sa deklaracijama koje se tiču restriktivnih mera protiv DR Konga, kao i deklaracijama koje se odnose na situaciju u Venecueli.

Najzad, Srbija nastavlja politiku nesaglasnosti sa deklaracijama u vezi sa sukobima tokom devedesetih godina prošlog veka, te se ona nije usaglasila sa restriktivnim merama Evropske unije prema pojedincima i entitetima iz Bosne i Hercegovine.

Povezani članci

Rusija i Evropa ekonomski bliske, vrednosno potpuno udaljene

EWB

[EWB Intervju] Luteroti: Stabilnost regiona prioritet austrijskog predsedavanja EU

Đorđe Bojović

Šta je “Pribe izveštaj”, koji Pokret slobodnih građana zahteva od EU?

EWB