fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Odbor za spoljne poslove EP usvojio Nacrt izveštaja o Srbiji, glasanje u novembru

Zastave Evropske unije; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) velikom većinom glasova usvojio je Nacrt izveštaja o Srbiji, sa unetim amandmanom koji se odnosi na razgovore o mogućoj korekciji granica kao delu rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Za izveštaj, koji govori o napretku koji je zvanični Beograd ostvario u procesu evrointegracija u poslednjih 12 meseci, daje podršku za nastavak evropskog puta, ali i ukazuje na oblasti gde ima mesta za poboljšanja, glasalo je 49, a protiv su bila tri člana AFET-a.

Izvestilac Dejvid Mekalister je u Nacrtu svog ovogodišnjeg izveštaja naveo pet ključnih poruka za Srbiju.

One se odnose na dalji napredak zemlje u oblasti razvoja funkcionalne tržišne ekonomije i obezbeđivanju ekonomskog rasta, primenu vladavine prava kao ključne oblasti za približavanje Srbije EU, neophodnost popravljnja medijskih sloboda i stanja medija u Srbiji, normalizaciju odnosa sa Prištinom i efikasn nadzor srpskog parlamenta nad izvršnom vlašću.

Poslanici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta podneli su ukupno 239 amandamna na tekst izveštaja od koji je prihvaćeno 27 kompromisnih amandmana. Poslanici AFET-a glasanjem su u tekst izveštaja o Srbiji uneli i amandman koji se odnosi na razgovore o mogućoj korekciji granica kao delu rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

”Podržava se dijalog kome posreduje EU kao okvir za postizanje sveobuhvatnog dogovora između Srbije i Kosova. Samatra se da svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako je obostrano usaglašen, uzima u obzir ukupnu stabilnost regiona i međunarodno pravo”, zaključuje se u tesktu kompromisnog amandmana koji obuhvata intrevencije deset poslanika EP.

Istovetan tekst unet je i u izveštaj o Kosovu koji je takođe danas usvojen u AFET-u.

U saopšenju EP posebno se naglašava zahtev za većom usaglašenošću spoljne i bezbednosne politike Srbije sa EU, uključujući i politiku prema Rusiji.

Danas usvojeni finalni tekst o Srbiji naći će se krajem novembra na debati na plenarnom zasedanju Evropskog parlamneta u Briselu kada bi trebalo da bude usvojen u formi rezolucije.

Povezani članci

Joksimović: Do kraja juna da otvorimo dva ili tri poglavlja

EWB

Danas: Tanja Miščević napušta funkciju šefice pregovaračkog tima

EWB

Dačić: Prevelika očekivanja od Srbije, EU jasno da kaže šta želi

EWB