fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Sporazum Beograda i Prištine je u interesu obe strane

Dijalog Beograda i Prištine: Dolaženje do dogovora; Foto: GLOBSEC 2019

BRATISLAVA – U interesu je i Srbije i Kosova da što pre postignu sporazum, zaključeno je na panelu pod nazivom Dijalog Beograda i Prištine: Dolaženje do dogovora koji je održan na GLOBSEC forumu u Bratislavi.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je istakao da Srbija ulaže napore kako bi postigla dogovor sa Prištinom, ali da do sada to nisu uspeli da urade.

“Ako me pitate o mogućim perspektivama, ja sam pesimističan, ali to ne znači da mi nećemo dati sve od sebe da očuvamo mir i stabilnost u regionu”, kazao je Vučić, dodajući da se da se najveći problem ogleda u tome da predsednik Kosova, Hašim Tači smatra da celo Kosovo pripada kosovskom narodu i da je to nezavisna država, dok se prema Ustavu Srbije navodi da je to deo Srbije.

“Polovina zemalja na svetu je priznala Kosovo, dok druga polovina to nije učinila i nema nameru da to uradi. To znači da mi moramo naći rešenje. Ako je politička situacija danas toliko loša da mi ne možemo doći do kompromisa, neko drugi će to uraditi u budućnosti“ izjavio je Vučić.

Uoči samita lidera Zapadnog Balkana koji će se održati u julu u Parizu, Kosovo ima velika očekivanja kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine.

“Nadam se da će samit u Parizu biti odlučujući za postizanje sporazuma i da će on biti postignut u 2019. godini”, izjavio je Tači.

Predsednik Kosova je istakao da je dijalog trenutno u krizi. Ipak, on ističe da je veoma važno i ohrabrujuće da više od 70 odsto građana Kosova želi da se postigne dogovor između Beograda i Prištine.

On je dodao da postoje različita mišljenja kako na Kosovu tako i u Srbiji, ali da obe strane imaju isti cilj koji se ogleda u mogućnosti postizanja sveobuhvatnog sporazuma.

“Potreban nam je konačan dogovor kojim će se rešiti sva otvorena pitanja između Kosova i Srbije, koji će biti pravno obavezujući i koji će očuvati multietnički karakter naših društava”, objašnjava Tači.

Tači je istako da bi postizanje dogovora doprinelo većem miru i stabilnosti na celom Zapadnom Balkanu, a da države koje nisu do sada priznale Kosovo, to urade, čime bi stvorile siguran put ka članstvu u NATO, ali i u EU i UN.

“Verujem da ćemo u narednim nedeljama uspeti da stvorimo pozitivno okruženje za prevazilaženje prepreka koje imamo pred sobom i da ćemo nastaviti dijalog. Samit u Parizu može biti prava prilika za realizovanje konkretnih koraka ka konačnom sporazumu između Kosova i Srbije. Cilj je daleko veći od prepreka sa kojima se suočavamo”, istakao je Tači.

Kada su u pitanju carine koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije, Vučić objašnjava da Srbija nije uradila ništa loše i da nije ugrozila ljude na Kosovu.

“Srbija je samo radila svoj posao boreći se protiv članstva Kosova u Interpol i UNESCO, jer mi ne priznajemo Kosovo kao nezavisnu državu”, objasnio je predsednik Srbije, dodajući da je Srbija zbog uvedenih carina izgubila 300 miliona eura do sada, kao i da se to snažno protivi CEFTA sporazumu koje Kosovo potpisalo.

Vučić je istako i da je Srbija spremna da nastavi sa dijalogom, ali tek nakon što Priština povuče carine.

Učesnik na panelu bio je i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

“Od istorijskog je značaja da Vučić i Tači nastave sa dijalogom. Ovo pitanje mora uskoro biti rešeno i mi ga moramo tretirati kao bilateralno pitanje, ali i kao pitanje koje je važno za Evropu i regionalnu stabilnost”, izjavio je Đukanović, dodajući da ovaj spor opterećuje ceo region.

Rešenje ovog pitanja može imati značajan efekat za čitav region, istakla je Angelina Ejhorst, direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku Evropske službe za spoljne poslove, dodajući da je to od ključne važnosti za EU.

“EU nije medijator u dijalogu, što znači da se dijalog održava između dve strane, Kosova i Srbije i da oni moraju naći zajedničko rešenje”, istakla je Ejhorst.

Povezani članci

Mogerini u Njujorku: Za nastavak dijaloga Beograda i Prištine Kosovo da ukine tarife

EWB

Vučić i Hoti na dvodnevnom sastanku u Beloj kući

EWB

Lajčak: Razgovor o manjinskoj zajednici narednih dana; Đurić: Za Srbiju je sutra sastanak o ZSO

EWB