fbpx
European Western Balkans
Politika

Spremni za pet, očekujemo otvaranje najmanje tri poglavlja

Jadranka Joksimović; Foto: Kabinet ministra

BEOGRAD – Realistično je očekivati da se do kraja godine otvore tri poglavlja, a verujem da bi optimistički pristup bio da otvorimo uz njih još jedno ili dva, jer smo spremni, istakla je večeras ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

“Do sada smo otvorili 10 pregovaračkih poglavlja i dva smo privremeno zatvorili. To su 25 i 26 koji se tiču nauke i obrazovanja, inovacija, koja su dobro pripremljena i nije bilo ni puno usklađivanja u toj oblasti”, navela je Joksimovićeva gostujući u emisiji Oko na RTS-u.

Ministarka je rekla da je Srbija pre dužeg vremena pripremila tri pregovaračke pozicije – pregovaračka pozicija za poglavlje 6 koje se tiče prava privrednih društava, poglavlje 33 (budžetske i finansijske odredbe) i poglavlje 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

“Pre neki dan smo završili sve procedure za poglavlje 9, koje se tiče finansijskih usluga i poslali smo Evropskoj komisji tu pregovaračku poziciju, a danas na sednici vlade smo usvojili pregovaračku poziciju za poglavlje 13 koje se odnosi na ribarstvo”, rekla je ona i najavila da će usvojena pregovaračka pozicija biti poslata u parlament na usvajanje.

Četiri pregovaračke pozicije su potpuno spremne, a jedna je u proceduri, i nedostaju za nju još samo par proceduralnih koraka.

“Mi smo sigurno spremni za pet poglavlja, a da li će EU, njihove procedure i dinamika sastanaka biti dovoljne da otvorimo svih pet, nisam sigurna. Verujem da ćemo moći da otvorimo tri do četiri poglavlja do kraja godine”, naglasila je ministarka za evropske integracije.

Odbacila je mogućnost blokiranja, jer se radi, kako je rekla, o tehničkim poglavljima, o evropskim standardima, te da nema prostora za politizaciju sadržaja i suštine.

Evropske integracije i pregovori su s jedne strane tehnokratska proceduralna stvar, a s druge visokopolitički proces koji nije imun i na političke promene u zemlji kandidata, tako i okruženju.

Joksimovićeva je navela da je Srbija neke važne obaveze iz poglavlja 23 sprovela, kao što je izbor ombudsmana, imenovanje novog tužioca za ratne zločine, direktora Agencije za borbu protiv korupcije, da su usvojena dva važna zakona o strancima i azilu, koji su u proceduri.

Kada je reč o poglavlju 31, koje se bavi usklađivanjem zajedničke spoljne i bezbednosne politike, kazala je da se pre dva dana vratila sa puta iz Poljske, koja je po prirode nekih svojih istorijskih odnosa nešto rigidnija bila u pogledu ovog poglavlja, ali uz svu argumentaciju oni su rekli da svakako neće uslovljavati dodatnim kriterijumima otvaranje tog poglavlja.

“Usklađivanje sa rezolucijama brojnim, uvođenje sankcija Ruskoj federaciji ne može da se traži od nas, jer nismo učestvovali u donošneju tih odluka. Da smo članica EU apsolutno bi morali biti usklađeni, ali u ovoj fazi pregovora zaista praksa poglavlja 31 je da nema te vrste obaveze”, kazala je ministarka.

Rekla je da će se očekivati da se sve više usklađujemo, ali neće biti blokirano otvaranje poglavlja.

Povezani članci

Brnabić: EU nije ćup novca, bolji život zavisi od nas

EWB

Fridom haus: SNS nastavlja da vrši pritisak na medije, opoziciju i civilno društvo

EWB

Euleks: O mandatu Misije odlučivaće države članice EU

EWB