fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Spremo: Naše je da informišemo građane, ali oni sami moraju da odluče kako će glasati na referendumu

BEOGRAD – Promena Ustava u oblasti pravosuđa jeste važno pitanje, ali je opasno da se na taj način relativizuje ceo proces ubeđujući javnost da ako ove izmene ne prihvatimo, proces evropskih integracija će stati, istakla je Jovana Spremo, koordinatorka Radne grupe za Poglavlje 23 Nacionalnog konventa o EU, u emisiji EWB Screening.

Spremo je u emisiji podsetila da Poglavlje 23 čine pravosuđe, borba protiv korupcije i osnovna prava.

“U svakoj oblasti su nam postavljeni neki uslovi. Poenta je da je jedno od prvih merila da se obezbedi nezavisnost pravosuđe, i zato je izmena Ustava jedna od stvari koja je bitna. Ali takođe ono što se ponavlja iz izveštaja u izveštaj jeste da se promeni svest funkcionera da ne sme biti uticaja na pravosuđe. Ovo nije jedina stvar od koje zavise naše evropske integracije”, rekla je Spremo, dodajući da je borba protiv korupcije isto bitna.

Ona je dodala da jedino gde je bilo vidljivog napretka u oblasti vladavine prava u proteklih godinu dana jeste proces izmene Ustava. Ono što je, međutim, problem jeste da se sa tim izmenama ekstremno brza.

“Ideja je da kada menjate način na koji jedna grana vlasti funkcioniše, vi zaista morate da imate jednu široku debatu. Mi smo imali javna slušanja, ali to je trajalo jako kratko. I vi sad imate problem da ni opozicija nije konsultovana oko ovih izmena. To nisu uslovi u kojima se menja pravni akt jedne zemlje”, rekla je Spremo.

Na pitanje da li se, za Evropsku uniju, proces sada svodi na štikliranje, Spremo je rekla da se boji da je to sada tako.

Ona je ocenila da povezivanjem akta sa celokupnim procesom evropskih integracija vlast žele da privuče one građane koji su orijentisani ka EU da podrže taj akt.

“Ono što jeste problematično je dovođenje u vezu celih evropskih integracija sa ovim. Građani imaju pravo da kažu „ne“. To se mora poštovati”, naglasila je Spremo.

Na pitanje zašto je Radna grupa za poglavlje 23 odlučila da se ne sastane sa premijerkom Anom Brnabić 22. decembra, Spremo je rekla da je problem bio u tome što je referendumska kampanja u toku, a da Zakon o referendumu, koji je menjan upravo da bi ovaj referendum mogao da se održi,  između ostalog, propisujej i ko je organizator referendumske kampanje i ko ne sme da vodi referendumsku kampanju i poziva bilo koga da glasa da ili ne.

“Javi funkcioneri ne mogu da se izjašnjavaju. Oni mogu da objašnjavaju, ali ni u jednom trenutku u svojstvu funkcionera ne smeju da kažu „izađite i glasajte za“. Mi u ovom momentu osećamo da bi samim tim što mi idemo da razgovaramo sa javnim funkcionerima koji se prilično otvoreno izjašnjavaju o tome da su za, da se stavljamo u poziciju da mi moramo njima da objašnjavamo njima ne smeju da pozivaju za i protiv”, rekla je Spremo.

Ona je dodala da članovi Radne grupe informišu građane o sadržaju ustavnih promena, ali u jeku referendumske kampanje veoma je neodgovorno pozivati građane da glasaju za ili protiv.

“To građani moraju da urade po svom uverenju. Naše je samo da informišemo javnost. Mi nismo hteli da se to pitanje politizuje u toj meri da mi sedimo sa predsednicom Vlade i predsednikom Narodne skupštine i razgovaramo o tome da oni nas ubede da mi treba da podržimo i pozovemo ljude da glasaju za”, rekla je Spremo.

Ona je podvukla da Nacionalni konvent ostaje na stanovištu da će pozivati građane da izađu na referendum i po svom slobodnom uverenju odluče da li će glasati za ili protiv.

“Svako ko poziva na glasanje za ili protiv on postaje organizator kampanje i mora da podleže svim onim pravilima koje su propisane u Zakonu o referendumu – da ima poseban račun, posebnu osobu koja će da vodi kampanju, i niko neće da se upusti zaista. Ne želimo da se upustimo u kršenje Zakona o referendumu”, objasnila je Spremo.

Upitana da prokometariše poziv Ivice Dačića EU da se izjasni o referendumu, Jovana Spremo je rekla da Evropa ne treba da se izjašnjava ni o čemu.

“Pitanje nezavisnosti pravosuđa nas treba da interesuje kao zemlju. Meni je zanimljivo kako se taj narativ menja. Tokom trajanja ovih javnih rasprava upravo se govori to – ovo je bitno za našu zemlju, mi želimo da obezbedimo nezavisno pravosuđe nevezano za naš evropski put, a sad odjednom tri nedelje pred referendum „vi ćete da kočite ceo evropski put, jer Evropa traži ove izmene, a što se nas tiče, one ni ne moraju da se dese“. To je ono što je problematično i tu se vidi ta nedoslednost”, rekla je Spremo.

Ona je dodala da su članovi Radne gripe zamolili sagovornike iz vlasti da se ne razgovara na ovu temu, a onda su, od strane premijerke, optuženi za “udaranje šamara demokratiji u Srbiji”.

“Da li ići na taj sastanak, dovoditi se u situaciju da prekršiš Zakon o referendumu, i istovremeno između naših redova ne postoji suglasnost. U ovom momentu bi ovakav neki sastanak samo zbunio građane”, zaključila je Spremo.

Povezani članci

Emanuel Makron inaugurisan za predsednika Francuske

EWB

Bregzit debakl: Šta sada?

Strahinja Subotić

Transparentnost Srbija: Stagnacija i nazadovanje u borbi protiv korupcije

EWB