fbpx
European Western Balkans
Region

Sprovođenje SSP-a približilo Crnu Goru članstvu u EU

Desetogodišnjica potpisivanja SSP-a u Crnoj Gori; Foto: Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore

PODGORICA – Povodom obeležavanja desete godišnjice od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Crne Gore i EU, Ministarstvo evropskih poslova je organizovalo  svečanu konferenciju “Deseta godišnjica od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – budućnost evropske integracije Crne Gore”.

Događaj je otvorio predsednik Crne Gore Filip Vujanović, a u uvodnom delu su govorili član Evropskog parlamenta Eduard Kukan i direktorka za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za susedsku politiku i pregovore o proširenju Henoveva Ruiz Kalavera.

Vujanović je podsetio da su potpisivanjem SSP-a započele sveobuhvatne pripreme za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji.

„Njegovom primenom osnažili smo evropske vrednosti, učvrstili sigurnost i stabilnost države, podstakli privredni napredak i rast životnog standarda građana. Trgovinski deo Sporazuma stvorio je uslove za slobodan protok robe, usluga, radnika i kapitala između Crne Gore i EU članica, uz aktivnosti i napore da što pre postanemo deo jedinstvenog tržišta EU, poručio je predsednik.

On je izneo uverenje da možemo biti zadovoljni dosadašnjim rezultatima i napretkom u procesu pristupanja EU. U tom kontektu je podsetio da je tokom proteklih deset godina Crna Gora postigla značajne rezultate kroz proces pristupanja EU: otvorila 28 poglavlja od kojih su 3 privremeno zatvorena; iskoristila više od 620 miliona evra bespovratne pretpristupne finansijske podrške za reforme u zakonodavnom, institucionalnom i praktičnom smislu, te poboljšanju saobraćajne i energetske infrastrukture, koje vode obezbeđenju boljeg kvaliteta života građana; ukinite su vize za putovanje u 29 država članica šengenske zone; porastao je bruto društveni proizvod za 41%, a prosečna bruto zarada uvećana za 51%.

Poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan je istakao da je Crna Gora pozitivna snaga u regionu i pouzdan i pošten regionalni igrač.

„Pokazali ste jasnu posvećenost procesu evropskih integracija i krećete se sa odlučnošću prema članstvu“, poručio je Kukan. Istakao je da Crna Gora treba da nastavi reforme fokusirajući se na vladavinu prava, što je zadatak ciele države, a ne samo Vlade.

Direktorka za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za susedsku politiku i pregovore o proširenju Henoveva Ruiz Kalavera je istakla da je strateški prioritet EU dalje intenziviranje rada na integraciji celog regiona i da je napredovanje u pristupanju zasnovano na zaslugama svake države pojedinačno poručivši da svaka od zemalja drži ključ od EU u svojim rukama.

„Članstvo u EU nije samo cilj vaše nacije nego, takođe, čvrsta i neupitna namera EU, poručila je Ruiz Kalavera.

U okviru konferencije je održan panel na temu „Zapadni Balkan i EU: perspektiva članstva“ na kojem su govorili ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, ministarka za evropske integracije Kosova Durata Hodža, šefica pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević, državni sekretar za EU poslove u Kabinetu premijera Mađarske Sabolč Takač, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije Iztok Mirošič, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Norveške Audun Halvorsen, zamenica ministra vanjskih poslova Albanije Odeta Barbuluši i pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Boris Grigić.

Pejović je istakao da Crna Gora nastoji da bude primjer drugim državama u regionu koje se pripremaju za članstvo u EU, a da sprovođenje SSP-a predstavlja najbolji okvir za to. Poručio je da će Crna Gora nastaviti da efikasno sprovodi reforme kako bi u sledećem mandatu Evropske komisije postala punopravna članica EU.

Učesnici panela su govorili o značaju SSP-a za Crnu Goru i zemlje Zapadnog Balkana, rezultatima reformi i izazovima u ispunjavanju kriterijuma za članstvo, te napretku država Zapadnog Balkana u proteklih dvadeset godina. Razmenili su mišljenje o inicijativi predsednika EK Junkera za izradu Strategije za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore EU sa perspektivom pristupanja 2025, kao i pozitivnim efektima proširenje EU i ulaska novih članica, ali i najvećih izazova s kojima se EU trenutno suočava.

Povezani članci

FT: Oživeti proširenje, ali bez prečica za Zapadni Balkan

EWB

Bregu: Države Zapadnog Balkana mogu uspeti samo zajedno

EWB

Omladinski forum Zapadnog Balkana “Povezivanje omladine – Korak napred”

EWB