fbpx
European Western Balkans
Društvo

Srbija bez napretka na godišnjem Indeksu percepcije korupcije

Foto: Wikimedia Commons

BERLIN / BEOGRAD – Srbija je postigla isti rezultat kao prošle godine na Indeksu percepcije korupcije koji sastavlja međunarodna organizacija Transparensi Internešnal, sa 39 poena, čime je zauzela 91. mesto od 180 zemalja.

Što manje poena države dobiju na Indeksu, to je među njihovim građanima raširenija percepcija korupcije. Srbija se na ovogodišnjem Indeksu našla iza Crne Gore, a ispred Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije i Severne Makedonije.

Po oceni Transparentnosti Srbija, članice Transparensi Internešnal, stagancija u istraživanjima o korupciji je najmanje što se može očekivati u situaciji u kojoj Vlada otvoreno krši i relativizuje antikorupcijska pravila koja je sama predložila, a tužilaštvo ne daje jasne odgovore na javno iznete i dokumentovane sumnje na korupciju.

Koncentrisana politička moć i podrška građana za borbu protiv korupcije nisu iskorišćeni za jačanje institucija i vladavine prava, što bi obezbedio da sistem odgovornosti funkcioniše bez obzira na postojanja „političke volje“, a pogotovo bez „političkog naloga“. Antikorupcijska strategija za period od 2013. do 2018. godine u kojoj je najavljena „nulta tolerancija korupcije“ i Akcioni plan za poglavlje 23 EU integracija (2016-2018) nisu ispunjeni, a o razlozima za te propuste nije vođena rasprava u Skupštini, saopštila je Transparentnost.

I pored toga što su ocene Evropske komisije i međunarodnih posmatrača često bile kritičke, pritisak nije bio dovoljno snažan da bi doveo do bitne promene stanja, zaključak je ove organizacije.

Povezani članci

EPuS organizuje predstavljanje analize o napretku Srbije na dosadašnjem putu ka EU

EWB

Izmene Ustava i EU – šta građani treba da znaju

EWB

Analiza evrointegracija Srbije: Napredak minimalan i u suprotnosti sa proklamovanim ciljem učlanjenja u EU

EWB