fbpx
European Western Balkans
Politika

Srbija bi kao država članica EU dobijala deset puta više sredstava nego danas

Nikola Bertolini; Foto: Delegacija EU u Srbiji

BEOGRAD – Ukoliko bi Srbija postala punopravna članica Evropske Unije, dobijala bi deset puta više sredstava od Unije nego što danas dobija, istakao je Nikola Bertolini, šef Odeljenja sa saradnju delegacije EU u Srbiji, prenosi Nova.rs.  “Nadam se da će to biti za pet godina, ali nemojte me držati za reč”, dodao je Bertolini.

On je tokom konferencije “(Pogrešne) percepcije Evropske Unije na Zapadnom Balkanu” koju zajednički ogranizuju univerziteti u Peruđi, Zagrebu i Beogradu u okviru Žan Mone programa, poručio da je neophodno da lideri zemalja regiona ulože više napora kada su u pitanju evropske integracije.

Bertolini, koji je od septembra deo Delegacije EU u Srbiji, naveo je da “nije najjasnije” na koju stranu građani Srbije žele da idu, za razliku od stanovnika drugih zemalja regiona.

“Vidimo razlike između zemalja regiona. U Srbiji je oko 50 odsto građana za EU, nije najjasnije gde ljudi žele da idu. U drugim zemljama regiona je znatno veća podrška članstvu u EU”, dodao je Bertolini.

Prema analizi našeg sajta, podrška građana Srbije evropskim integracijama kreće se oko 50%, a poređenja radi u ostalim zemljama regiona ona ne ide ispod 79%. Podsećamo da je EU ujedno i najveći donator bespovratne pomoći Srbiji od 2000. godine do danas, sa preko 3 milijarde evra pomoći i ona ujedno čini i najvećeg spoljnotrgovinskog partnera Srbije.

Povezani članci

Dačić: Opozicija da ponudi članove tela za praćenje medija u kampanji

EWB

Makron u ponedeljak i utorak u poseti Srbiji

EWB

Pavel: Još nema dogovora Beograda i Prištine o vojsci Kosova

EWB