fbpx
European Western Balkans
Saobraćaj i telekomunikacije

Srbija i Bugarska potpisale Memorandum o romingu

Srbija i Bugarska potpisale su Memorandum o smanjenju međunarodnih tarfia za roming; Foto: Tanjug / Rade Prelić

BEOGRAD – Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar saobraćaja, informacionih tehnologija i telekomunikacija Bugarske Ivajlo Moskovski potpisali su danas Memorandum o saradnji o smanjenju tarifa za roming elektronskih komunikacionih usluga između dve zemlje.

Dvojica ministara ovaj memorandum potpisala su nakon završetka susreta predsednika Srbije Aleksandara Vučića sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije – Bojkom Borisovim, Aleksisom Ciprasom i Mihailom Tudoseom.

U izjavi za Tanjug, Ljajić kaže da je Bugarska prva zemlja članica EU sa kojom potpisujemo memorandum o snižavanju cena roming usluga, podsetivši da je Srbije pre toga sa tri zemlje regiona, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom potpisala sličan sporazum, zahvaljujući kome su u protekle tri godine za 35 odsto snižene cene odlaznih poziva u romingu.

On je rekao da memorandum sa Bugarskom ne znači automatsko snižavanje cena rominga, jer „Bugarska kao članica EU nema nadležnosti i mehanizme za takvu odluku“, ali je dodao da se današnjim potpisivanjem „telekomunikacioni operateri dve zemlje ohrabruju da idu u proces snižavanja ovih usluga“.

„Mi verujemo da će mobilni operateri Srbije i Bugarske pronaći komercijalni interes, da kroz povećanu frekvenciju saobraćaja, idu u pravcu snižavanja cena usluga rominga, što je zapravo smisao ovog memoranduma. Tim pre, jer u EU od juna nema plaćanja romiga, pošto su cene korišćenja usluga mobilnih operatera u inostranstvu jednake onim u domaćem saobraćaju i iznose 3,2 centa za minut odlaznog poziva“, rekao je Ljajić.

Za razliku od EU, cene rominga u našem regionu su uprkos sporazumu iz 2014. godine i dalje jako visoke, pojasnio je Ljajić, dodavši da su odlazni pozivi šest puta skuplji nego u EU, a prenos podataka putem interneta je skuplji čak 20 puta.

„Krajnji cilj zemalja Zapadnog Balkana je da se i na nas, kao države koje su procesu pridruživanja, proširi važenje direktive EU o ukidanju cena rominga, iako to neće biti ni brzo ni lako ostvarivo“, zaključio je Ljajić.

Povezani članci

Transportna zajednica i CEFTA iznele predlog za neometani protok robe u regionu

EWB

EU pooštrava pravila privatnosti na internetu

EWB

Ideja je da se u Sofiji potpiše izjava o ukidanju rominga

EWB