fbpx
European Western Balkans
Politika

Srbija će aplicirati za sredstva iz Fonda solidarnosti EU za borbu protiv COVID-19

Zastave EU i Srbije; Foto: Ministarstvo pravde

BEOGRAD – Srbija će se prijaviti za sredstva iz Fonda solidarnosti EU za borbu protiv epidemije COVID-19, koja su na raspolaganju državama članicama Evropske unije i državama koje pregovaraju o članstvu.

Kako je za naš portal potvrđeno iz Kabineta ministarke za evropske integracije, uspostavljen je direktan kontakt sa Generalnim direktoratom za regionalnu politiku Evropske komisije koji je odgovoran za upravljanje ovim Fondom.

Evropska unija je ove nedelje usvojila izmenjeni tekst Uredbe o Fondu solidarnosti EU, čime se opseg njegovih sredstava, koji su ranije bili dostupni samo za prirodne katastrofe, proširuje na vanredne situacije vezane za javno zdravlje.

“Započete su aktivnosti na pripremi aplikacije koja će biti upućena u skladu sa procedurama i rokovima koje predviđa usvojen tekst Uredbe”, potvrđuju iz Kabineta.

Takođe podsećaju da je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović 2014. godine uputila aplikaciju za podršku posle katastrofalnih poplava i da je iz Fonda solidarnosti EU 2015. godine isplaćeno bespovratno 60,2 miliona evra koje su iskorišćene za obnovu.

Naš portal je ranije izvestio da je Evropska komisija 13. marta podnela predlog Evropskom parlamentu i Savetu EU, institucijama zaduženim za usvajanje evropskog zakonodavstva, predlog izmene postojeće regulative o Fodnu solidarnosti EU, kako bi se njegova sredstva mogla potrošiti i na zaštitu od pandemije koronavirusa. Izmenjena Uredba je stupila na snagu 30. marta.

Fond solidarnosti EU uspostavljen je 2002. godine, ali je do sada samo korišćen u situacijama velikih prirodnih katastrofa kao što su poplave, oluje, zemljotresi, vulkanske erupcije, šumski požari ili suše.

Prijava za sredstva moguća do 24. juna

Prema izmenjenoj Uredbi, država koja je pogođena pandemijom može da podnese prijavu za sredstva koja će se trošiti na medicinsku opremu, zaštitnu opremu, negu i posebnu pomoć ranjivim grupama do 24. juna. Važiće princip po kojem će za svaku zemlju biti izdvajana sredstva bez obzira na to ko se prvi prijavio.

Da bi se država kvalifikovala, potrebno je da predviđeni troškovi za suzbijanje krize budu veći od 1,5 milijardi evra ili 0,6% bruto nacionalnog dohotka te države. Sredstva iz Fonda solidarnosti pokriće 2,5% iznosa ispod navedenog praga, i 6% iznosa iznad njega.

Svaka država može da se po jednom prijavi za sumu novca o kojoj će odluku donositi Evropski parlament i Savet EU.

Ne kasnije od šest meseci nakon osamnaestomesečnog perioda u toku kojeg sredstva moraju da se upotrebe, država primalac sredstava će morati da prikaže kako je potrošila dobijena sredstva u posebnom izveštaju.

Povezani članci

Borelj: EU neće nametati sporazum Beogradu i Prištini

EWB

Međak: Pristupanje je zajednički proces Srbije i EU

EWB

Mekalisterov izveštaj: Srbija preduzela važne korake ka usklađivanju sa standardima EU

EWB