fbpx
European Western Balkans
Politika

Srbija će učestvovati na Samitu EU u Sofiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će Srbija učestvovati na samitu EU-Zapadni Balkan, u Sofiji, ali da će “dobro proučiti situaciju kako nikome ne bi dala alibi da tvrdi da je doprinela priznanju Kosova”.

On je novinarima, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Burundija, rekao da je ideja Bugarske, kao predsedavajuće Evropskoj uniji, da napravi samit na kojem bi se otvorio put daljem proširenju EU.

“To je samit na kojem učestvuju šefovi država i vlada. U ovom trenutku, Srbija će svakako učestvovati na tom samitu. Ali imajući u vidu sve ove stvari, dobro ćemo voditi računa i proučiti celu tu situaciju kako ne bismo dali alibi bilo kome da može sutra da tvrdi da smo mi svojim potezima doprineli priznanju Kosova”, rekao je Dačić.

On je napomenuo da slučajevi Katalonije, Kipra, kao i “separatistički problemi u nekim zemljama”, pokazuju da je situacija sada drugačija nego pre 10 godina kada je nezavisnost Kosova jednostrano proglašena.

Samit u Sofiji zakazan je za 17. maj. Španija je najavila da ne želi da njen premijer bude za istim stolom sa predstavnikom Prištine, a sličan stav čuo se i u prestonicama još nekih članica EU koja ne priznaju nezavisnost Kosova – Rumunije i Kipra.

Povezani članci

Pejović: Strategija je pozitivan signal za Crnu Goru i Srbiju

EWB

Junker: Srbija jedan od lidera za ulazak u EU

EWB

Pisonero: EU ključna za obezbeđivanje vakcina za Zapadni Balkan

EWB