fbpx
European Western Balkans
Politika

Srbija da ubrza usklađivanje spoljne politike sa EU

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Srbija treba da ubrza usklađivanje svoje spoljne politike sa Evropskom unijom, uključujući i uvođenje restriktivnih mera, odnosno sankcija, piše Danas.

Navodi se da je usklađivanje predviđeno i Strategijom EU za proširenje na Zapadni Balkan u kontekstu zajedničke spojne i bezbednosne politike, u šta spada i uvođenje sankcija Rusiji.

“Vučić u izazove pred Srbijom, osim rešavanja pitanja Kosova, otvorenih pitanja sa susedima i unutrašnjih reformi ubrojao i usklađivanje spoljne politike sa EU, uključujući i restriktivne mere”, ukazuje Danas i dodaje da je Vučić istakao da zahtev za uvođenjem sankcija Rusiji nije u skladu sa pregovaračkim procesom, s obzirom na to da se do sada insistiralo na tome da puna usklađenost treba da bude postignuta do pristupanja Uniji.

Sena Marić iz Centra za evropske politike objašnjava za Danas da ovakva formulacija u Strategiji jeste konkretnija u odnosu na onu koja se nalazi u Pregovaračkom okviru Srbije i EU iz 2014. kada je rečeno da Srbija mora postepeno da usklađuje spoljnu politiku sa zajedničkom spoljnom politikom EU „u periodu do pristupanja“.

Marić dodaje i da EU još uvek nije usvojila skrining izveštaj za Poglavlje 31, koje se odnosi na zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, te da se ne zna da li bi uslov bio i uvođenje sankcija Rusiji.

“Treba istaći da svaka država ima pravo veta u svakom proceduralnom koraku tokom pregovora, pa samim tim mogu da blokiraju otvaranje ili zatvaranje ovog poglavlja. Znajući da su određene države posebno zabrinute za naš odnos sa Rusijom, u prvom redu baltičke države i Poljska, ovaj scenario je skroz zamisliv”, kaže Marić za Danas i dodaje da bi to poglavlje moglo postati “uslovno” odnosno blokirati pregovore Srbije.

Povezani članci

Brnabić: Verujem u rešenje pre reakcije EK

EWB

Kada će biti poznata imena novih izvestilaca Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan?

Marija Stojanović

Palmer pozvao opoziciju da učestvuje na izborima

Agencije