Bezbednost

Srbija i dalje na udaru trgovaca ljudima

VAŠINGTON – Srbija čini značajne napore u pravcu ispunjavanja standarda za eliminaciju trgovine ljudima, ali ih još nije dostigla, ocenjuje se u najnovijem Izveštaju američkog Stejt departmenta.

U izveštaju se navodi da je poslednjih pet godina, Srbija zemlja porekla, tranzita i destinacije muškaraca, žena i dece koji su žrtve trgovine ljudima u cilju seksualne eksploatacije, radne eksploatacije, uključujući i rad u kući, i prinudne prošnje.

“Država je pokazala značajne napore tokom izveštajnog perioda operacionalizacijom stalne udarne grupe za krijumčarenje i trgovinu ljudima; identifikovala je veći broj žrtava i obezbedila smernice za tužioce i sudije za nekažnjavanje žrtava trgovine ljudima. Takođe, država je razvila i distribuirala smernice za indikatore trgovine ljudima i obučila 630 osoba koje prve dolaze u kontakt sa žrtvama da te smernice primenjuju”, navodi se u izveštaju.

Istovremeno se dodaje da država nije intenzivirala napore u odnosu na prethodni izveštajni period i nije obezbedila dovoljnu zaštitu za žrtve koje učestvuju u krivičnom postupku, zbog čega su bile izložene zastrašivanju.

Uz sve to, “priliv migranata tokom perioda izveštavanja je značajno opteretio državne resurse, posebno među službama zaduženim za suzbijanje trgovine ljudima.

Povezani članci

Avramopulos: Zajedničko upravljanje migracijama EU i Srbije

EWB

Sabeta: Bezbednost na Kosovu je značajno unapređena poslednjih 15 godina

Vukašin Živković

Balkanske medicinske snage – dobar primer saradnje Zapadnog Balkana

EWB