fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Srbija danas otvara dva nova poglavlja

LUKSEMBURG – Srbija otvara dva nova poglavlja u svojim pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

Na Međuvladinoj konferenciji, koja se održava večeras u Luksemburgu, otvoriće se poglavlje 29 o carinskoj uniji i 7 o intelektualnoj svojini.

Prethodno se svih 28 zemalja članica EU saglasilo oko otvaranja novih poglavlja sa Srbijom.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu kažu da ovoga puta nije bilo većih problema niti uslovljavanja od strane zemalja članica.

Navodi se da je jedino pozicija Velike Britanije oko otvaranja novih poglavlja sa Srbijom kasnila zbog unutrašnjih političkih procedura i formiranja vlade u toj zemlji.

Pregovori u okviru poglavlja 29 doprineće usklađivanju carinskih propisa Srbije i EU i dovesti do ukidanja carina za robu iz EU u trenutku kada Srbija uđe u članstvo Unije.

Kada je reč o usklađivanju prava u oblasti intelektualne svojine očekuje se uspostavljanje veće pravne sigurnosti kada su u pitanju autorska prava, brendiranje robe, zaštita potrošača, borba protiv piraterije.

“Zadovoljna sam što idemo u reformska, tehnička poglavlja koja pokazuju da se reforme sprovode u različitim oblastima. To su konkretna poglavlja koja će naši građani i privreda osetiti kroz proces usklađivanja. Kada menjate zakonodavstvo menjate i pravila ponašanja”, izjavila je ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović povodom otvaranja novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije.

Joksimović će predvoditi delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu.

U delegaciji će biti i šefica pregovaračkog tima Tanja Mišćević i direktorka Kancelarije za pridruživanje Ksenija Milenković.

Evropsku uniju bi na Međuvladinoj konferenciji trebalo da predstavljaju komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, ministarka Malte zadužena za evropske poslove Helena Dali i direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj spoljnopolitičkoj službi Angelina Ajnhorst.

Sa dva novootvorena poglavlja Srbija će u pregovorima o članstvu u EU od imati 10 otvorenih poglavlja od kojih su dva već privremeno i zatvorena.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han najavio je i otvaranje novih poglavlja sa Srbijom u drugoj polovini godine, tokom estonskog predsedavanja Evropskim savetom.

I u Beogradu i u Briselu ocenjuju da se Srbija nalazi na dobrom putu evrointegracija i da se održava solidan tempo kada je reč o otvaranju novih poglavlja.

Povezani članci

Izveštaji Evropske komisije o napretku će biti objavljeni 29. maja

Vukašin Živković

Litvanija traži novi izveštaj o skriningu za Poglavlje 31?

EWB

U Smederevu o organskoj proizvodnji

EWB