fbpx
European Western Balkans
Politika

Srbija dobila od EU 86 miliona evra, polovina za sektor zaštite životne sredine

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović; Foto: MEI/Tanjug

BEOGRAD – Predstavnici Srbije i Evropske unije potpisali su u Beogradu finansijski sporazum za drugi deo Akcionog IPA programa za 2020. gogdinu, o bespovratnoj pomoći od 86 miliona evra, prenosi N1. 

Sporazum su potpisali ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Ministarska za evropske integracije Jadranka Joksimović je rekla da je sporazum za prvi deo paketa IPA 2020 potpisan u maju prošle godine i da je tada u grantu bilo 70,2 miliona evra.

„Danas smo potpisali sporazum o 86 miliona evra bespovratne pomoći, granta, kojim zaokružujemo ukupan iznos od 156,26 miliona evra za 2020. godinu“, kazala je Joksimović.

Prema njenih rečima, od 86 miliona evra 45,5 miliona evra namenjeno sektoru zaštite životne sredine i ostvarivanju ciljeva „Zelenog dogovora“, konkretno, izgradnji sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Čačku, Loznici i Sokobanji.

“Devet miliona evra namenjeno je sektoru energetike, sa fokusom na energetsku efikasnost”, navela je Joksinović, dodajući da će ta sredstva biti usmerena na ulaganje u obnovu i modernizaciju javnih objekata u Beogradu i drugim loklnim samoupravama, pre svega radi smanjenja emisije štetnih gasova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Evropskoj uniji na 86 miliona evra bespovratne pomoći.

„Beskrajno hvala, kako ljudima u Evropskoj komisiji, tako i građanima EU što su to dali Srbiji. Reč je o sredstvima koja se namenski troše, za programe i projekte strukturalnog tipa, od razvoja i napretka našeg obrazovanja, preduzetništva, inovacionoih mogućnosti, preko napretka u oblasti vladavine prava do energetike i zelene agende, odnosno zaštite životne sredine“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da „nije zadovoljan“ naporima koje je Srbija ulagala u oblasti vladavine prava, ali da se „u poslednjih 25 dana stvari menjaju“, dodajući da će Srbija „u budućnosti morati mnogo toga da promeni“.

„Moraćemo brže da krenemo u reforme akcizne politike i u sektoru energetike, kada to završimo bićemo pripremljeni za otvaranje odredjenih klastera (u pristupnim pregovorima sa EU)“, kazao je Vučić.

On je podsetio da je EU najveći donator i najveći investitor u Srbiji, i da je 65,8 odsto trgovinske razmene Srbije sa Unijom.

Fabrici je rekao da su u fokusu pomoći od 86 miliona evra zaštita životne sredine i preduzetništvo, konkretno mala i srednja preduzeća.

On je ukazao na činjenicu da je reč o konkretnim projektima i dodao da se pristupanje Uniji „dešava svakog dana kroz reformsku politiku“.

Varhelji: Jasno izražavanje posvećenosti EU Srbiji

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji naveo je, u snimljenoj poruci, da donacija od 86 miliona evra predstavlja „jasno izražavanje posvećenosti“ Unije Srbiji, prenosi N1. 

„EU stoji uz Srbiju od samog početka pandemije koronavirusa. Kada je izbila pandemija, naš fokus je bio na trenutnim potrebama, na pomoći jačanju zdravstenog sistema. Dostavili smo Srbiji milione maski, respiratore, obezbedili smo 140 trijažnih kontejnera, podržavamo zdravstveni sektor Srbije već 20 godina“, rekao je Varhelji.

On je kazao da je EU „zahvalna Srbiji“ što je podelila vakcine regionu, nakon što je obezbedila dovoljnu količinu za svoje građane.

„Sada mi pokazujemo da nam je stalo do Srbije i do celog Zapadnog Balkana. Želimo da vidimo da Srbija brže napreduje na evropskom putu. Znam da srpska vlada radi veoma naporno da bi to ostvarila. Spremni smo da pomognemo Srbiji da brže napreduje ka EU. Vaša i budućnost celog regiona je Evropska unija“, naveo je Varhelji.

Povezani članci

Fon Kramon: Srbiji nisu postavljani ultimatumi oko francusko-nemačkog plana

EWB

Ministarstvo finansija predalo Program ekonomskih reformi 2020-2022. godine

EWB

Nova odlaganja međupartijskog dijaloga, početak tek u drugoj polovini marta?

EWB