fbpx
European Western Balkans
Društvo

Srbija: EU rekonstrukcija „Dragulja Dunava” podstiče lokalnu privredu

Golubačka tvrđava; Foto: Pixabay

GOLUBAC – Zajedno sa srpskim vlastima, EU radi na podršci očuvanja spomenika koji su važni za naše zajedničko nasleđe i podsticaj lokalne privrede. Ova saradnja pomaže jačanju lokalnih zajednica, obezbeđuje poslove i doprinosi širem prosperitetu i bezbednosti, u skladu sa čvrstim opredeljenjem EU razvoju Zapadnog Balkana.

Golubačka tvrđava iz 14. veka, poznata kao „Dragulj Dunava”, nalazi se na visokim, okomitim i kamenitim stenama na oko četiri kilometara nizvodno od današnje opštine Golubac na Dunavu u Istočnoj Srbiji. Ovo je jedna od najbolje očuvanih srednjevekovnih tvrđava u zemlji i predstavlja ulaz u Nacionalni park Đerdap, bogat prirodnim i kulturnim lokalitetima.

U leto 2017, tvrđavu je posetilo oko 14,000 turista – 1.5 puta više od broja stanovnika. Najnovija rekonstrukcija tvrđave bila je jedan od 18 projekata koje je finansirala Evropska unija sa ciljem proširenja turističke ponude u regionu Dunava u Srbiji. Ovi projekti su doneli više od 2,000 novih radnih mesta u lokalnim opštinama i otvorili nove mogućnosti napretka, lokalnog razvoja i bolje ekonomske perspektive u ovom delu Evrope u kome živi 1.6 miliona ljudi.

Tekuća rekonstrukcija je deo šireg projekta „Socio-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji” (SEDDSR) vrednog 19.5 miliona evra, koji zajednički finansiraju i vode EU i Austrijska agencija za razvoj. Projekat promoviše mogućnosti za socio-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji u kontekstu Strategije za dunavsku regiju Evropske unije, u kojoj učestvuje i Srbija, zajedno sa još 14 zemalja članica i ne-članica EU, kroz koje prolazi reka Dunav. Evropska inicijativa je usmerena na povezivanje dunavske regije, zaštitu životne sredine i jačanje prosperiteta stanovnika ove oblasti.

Povezani članci

Organizacije civilnog društva iz ZB i EU usvojile Deklaraciju u susret Samita EU-Zapadni Balkan

EWB

Izveštaj Evropske komisije uručen Nacionalnom konventu o EU

EWB

Istraživanje CDDRI: Građani ne bi prihvatili nezavisnost Kosova kao uslov za članstvo u EU

EWB