fbpx
European Western Balkans
Politika

Srbija i EU zajednički odgovaraju na bezbednosne izazove

Foto: Vojska Srbije

BEOGRAD – Generalni sekretar Evropske službe spoljnog delovanja za Zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku (ZBOP) i odgovore na krizu, Pedro Serano razgovarao je danas sa ministrom odbrane Republike Srbije Aleksandrom Vulinom o aktuelnim bezbednosnim izazovima kao što su migracije i terorizam, zajedničkom odgovoru na iste, kao i o dostignućima saradnje u oblasti ZBOP.

Pedro Serano je pohvalno govorio o angažovanju pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u operacijama za upravljanje krizama EU i progres na planu saradnje sa Evropskom odbrambenom agencijom, navedeno je saopštenju.

Posebno je istakao konstruktivnu ulogu Srbije u rešavanju migrantske krize, podvukao značaj razmene obaveštajnih informacija u tom kontekstu i informisao o daljim planovima Evropske unije za rešavanje iste.

On je izneo planove Evropske unije za jačanje zajedničkih vojnih kapaciteta.

“Prioritetne aktivnosti Ministarstva odbrane u okviru ZBOP su angažovanje u EU operacijama za upravljanje krizama, sprovođenje priprema za uključenje u Koncept borbenih grupa EU, nastavak saradnje sa Evropskom odbrambenom agencijom i unapređenje administrativnih kapaciteta usavršavanjem kadrova u oblasti ZBOP, ” izjavio je ministar odbrane.

On je podsetio na spoljnopolitičke ciljeve Srbije i to su prvenstveno.

“Članstvo u Evropskoj uniji, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i regionalna saradnja.”

 

Povezani članci

Ditman: Srbija i Nemačka posebno bliski partneri u Evropi

EWB

Održan okrugli sto za parlamente zemalja Zapadnog Balkana u procesu proširenja

EWB

Brnabić: EU nije ćup novca, bolji život zavisi od nas

EWB