fbpx
European Western Balkans
Politika

Srbija glasala za izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava

Minut ćutanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, 28. februar 2022; Foto: UN

NJUJORK – Generalna skupština Ujedinjenih nacija, na zahtev zapadnih zemalja, izglasala je predlog da Rusija bude isključena iz Saveta UN za ljudska prava zbog invazije na Ukrajinu. Ukupno 93 među kojima je i Srbija, glasalo je za, protiv je bilo 24, a uzdržanih 56.

U tekstu izglasane rezolucije navodi se da Generalna skupština UN može da suspenduje pravo članstva neke zemlje u Savetu UN za ljudska prava ukoliko ta zemlja čini gruba i sisteamtska kršenja tih prava.

Rusija je pred jučerašnje u Generalnoj skupštini UN poslala poverljivu notu zemljama upozoravajući ih da će glasanje za incijativu SAD da se Moskva suspenduje iz članstva u UN-ovom Savetu za ljudska prava smatrati “neprijateljskim gestom“, preneo je Rojters.

Podsećamo, Srbija je u UN 2. marta glasala i za rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu. Srbija je i dalje jedina zemlja u Evropi, pored Belorusije koja se nije pridružila sankcijama i restriktivnim merama EU protiv Moskve.

Oštre reakcije u Srbiji

Desno orijentisane političke partije, koje su nakon izbora 3. aprila prešle cenzus i biće deo novog saziva Narodne skupštine, oštro su reagovale na glasanje Srbije u Generalnoj Skupštini UN.

Srpska stranka Zavetnici ocenila je kao “skandaloznu” odluku Srbije da glasa za suspenziju Rusije iz Saveta UN, dok su iz pokreta “Dveri” naveli da će posle jučerašnjeg glasanja Srbija dospeti na listu “neprijateljskih država Rusije.

Navodeći da je to „treći put“ da se zvanični Beograd u Generalnoj skupštini UN „otvoreno svrstava“ protiv Rusije, Zavetnici su u saopštenju ocenili da vlast takvim odlukama uvodi Srbiju u „konfrontaciju“ sa državom koja je kako se navodi, njen strateški saveznik u odbrani „teritorijalnog integriteta na Kosovu i Metohiji“.

„Ovakvi potezi potvrdjuju da je politika vojne i političke neutralnosti koju u javnosti zastupa vladajuće koalicija zapravo samo mrtvo slovo na papiru jer je glasanje protiv interesa Rusije kao našeg najvećeg saveznika dokaz da državno rukovodstvo predvodi politiku posrednih integracija Srbije u NATO“, ocenili su Zavetnici, prenosi N1.  Dodali su da je “očigledno” da je krajni cilj aktuelne vlasti da takvim potezima gradjane “pripremi za finalni udarac” a to je kako su naveli, uvodjenje sankcija Rusiji.

Srpski pokret Dveri ocenio je da se glasanjem u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija za suspenziju Rusije u Savetu UN za ljudska prava, aktuelna vlast “svrstala na stranu NATO”. Dveri su u saopštenju navele da će posle današnjeg glasanja Srbija dospeti na listu neprijateljskih država Rusije.

“Još nisu proglašeni zvanični rezultati izbora u Srbiji a Aleksandar Vučić je počeo brže-bolje da ispunjava obećanje svojim mentorima na Zapadu i nanese najveću sramotu državi Srbiji sa nesagledivim bezbednosnim, ekonomskim i istorijskim posledicama glasanjem za suspenziju Rusije iz Saveta UN za ljudska prava”, ocenile su Dveri.

Povezani članci

Varhelji odgovorio opoziciji: Dijalog treba da se nastavi, EU prati stanje u Srbiji

EWB

Mekalister: Nemačka nastavlja da vodi Zapadni Balkan ka EU

EWB

Do kraja 2018. Strategija za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore EU

EWB