fbpx
European Western Balkans
Politika

Srbija glasala za rezoluciju kojom se zahteva momentalno povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine

Minut ćutanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, 28. februar 2022; Foto: UN

NJUJORK – Srbije je na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija glasala za usvajanje rezolucije kojom se zahteva momentalno povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine i pozitva na “pravedan i trajan” mir.

Uoči prve godišnjice napada Rusije na Ukrajinu, za neobavezujući rezoluciju glasale su sve zemlje sa Zapadnog Balkana. Protiv je bilo sedam država (Rusija, Belorusija, Sirija, Severna Koreja, Mali, Nikaragva, Eritreja), dok su 32 zemlje među kojima su Kina i Indija bile uzdržane.

U rezoluciji koju je podržala i Srbija potvrđuje se “posvećenost teritorijalnom integritetu Ukrajine” i zahteva da “Rusija smesta, potpuno i bezuslovno povuče svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine”.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, napisao je na Tviteru da dok Rusija i Belorusija nastavljaju da stoje izolovani na mračnoj strani istorije, Srbija stoji sa Ukrajinom i Evropom.

 

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Srbija je glasala za četiri rezolucije GS UN o tom ratu, a jednom je bila uzdržana. Srbija je podržala dve rezolucije u martu prošle godine, prvu kojom je osuđena ruska agresija, i drugu kojom je od Rusije zatraženo da momentalno prekine rat protiv Ukrajine.

U aprilu prošle godine Srbija je glasala za isključenje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava, a u oktobru za rezoluciju kojom je GS UN osudila rusko pripajanje četiri ukrajinska regiona.Srbija je uzdržana bila jedino u novembru, prilikom glasanja o rezoluciji kojom se zahteva pozivanje Rusije na odgovornost zbog invazije na Ukrajinu, uz obavezu plaćanja odštete Kijevu.

Od dosadašnjih šest rezolucija GS UN, najmanju podršku dobile su aprilska, kojom je Rusija isključena iz Saveta UN za ljudska prava (93 glasa „za“), i novembarska, o plaćanju odštete Kijevu (koju su podržale 94 države).

 

Povezani članci

Fabrici: Srbija ekonomski napredovala, potrebne dalje reforme

EWB

Žiofre: Nema prečica za članstvo u Evropskoj uniji

EWB

Šta Venecijanska komisija preporučije da se promeni u ustavnim amandmanima?

EWB