fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Srbija glasala za Rezoluciju Ujedinjenih nacija o agresiji Rusije na Ukrajinu

Minut ćutanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, 28. februar 2022; Foto: UN

NJUJORK – Sve države članice Ujedinjenih nacija (UN) sa Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju glasale su danas za Rezoluciju o agresiji na Ukrajinu. Generalna skupština UN-a rezoluciju je usvojila sa 141 glasom za, 35 uzdržanih. Protiv su glasale Rusija, Belorusije, Sirija, Eritreja i Severna Koreja.

“Generalna skupština potvrđuje svoju posvećenost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica; najoštrije žali zbog agresije Ruske Federacije na Ukrajinu i kršenja člana 2 (4) Povelje UN; zahteva od Rusije da odmah prekine upotrebu sile protiv Ukrajine i da se uzdrži od bilo kakve dalje nezakonite pretnje ili upotrebe sile protiv bilo koje države članice”, stoji u prve tri tačke izglasane Rezolucije.

U danima pre glasanja postojala je neizvesnost da li će Srbija, koja se nikada nije uskladila sa sankcijama EU Rusiji, niti sa svim Deklaracijama Visokog predstavnika, glasati za rezoluciju. Ambasadori država članica EU u Srbiji objavili su jutros tekst u kojem pozivaju Beograd da glasa za rezoluciju.

Predstavnik Srbije u Ujedinjenim nacijama pre glasanja uzeo je reč rekavši da Srbija „najiskrenije žali zbog događaja koji se dešavaju na istoku Evrope“.

„Rusija i Ukrajina su uvek bile prijateljske zemlje Republici Srbiji i srpski narod Ruse i Ukrajince doživljava kao bratske narode. Smatramo da je gubitak života svakog čoveka u Ukrajini prava tragedija“, rekao je srpski predstavnik.

On je dodao da se Republika Srbija zalaže za poštovanje principa teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država i jednog od osnovnih principa međunarodnog prava zasnovanog na Povelji UN i Završnom aktu iz Helsinkija iz 1975. godine koji garantuje pravo nepovredivosti granica. državama, kao što se zalaže za očuvanje suvereniteta i integriteta sopstvene teritorije.

„Republika Srbija se, takođe, zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta drugih suverenih naroda i, bez obzira na neslaganje sa svim formulacijama koje su navedene u Rezoluciji, glasaće za Rezoluciju“, rekao je srpski predstavnik.

On je istakao i da se „prvi napad na suverenu državu na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata desio ne tako davno, 1999. godine, kada je 19 država tada napalo Saveznu Republiku Jugoslaviju, pre svega Republiku Srbiju, kada je tamo nije bila odgovarajuća reakcija ove ugledne institucije na ovo flagrantno kršenje Povelje UN”.

„I pored toga što i dalje trpe posledice teškog kršenja osnovnih principa međunarodnog prava od strane drugih, Srbija ni danas ne odustaje od ovih principa. Srbija će nastaviti da se zalaže za prekid sukoba, očekujući da će strane uložiti dodatne napore u postizanje diplomatskog rešenja, u stvaranju uslova za mir tokom dijaloga. Srbija će pružati svu vrstu humanitarne pomoći ugroženim građanima Ukrajine i ostaće privržena miru i doslednom poštovanju međunarodnog prava“, zaključio je srpski predstavnik.

Povezani članci

Podrška proširenju na zvaničnom otvaranju hrvatskog predsedavanja EU

EWB

Šausberger: Rešavanje bilateralnih sporova preduslov u približavanju Zapadnog Balkana EU

EWB

Srbija otvorila dva nova poglavlja, Han: napredak ka članstvu u EU

EWB