fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Srbija hvata poslednji brzi voz za Brisel

Aleksandar Vučić i Angela Merkel; Foto: Tanjug / AP / Markus Schreiber

BEOGRAD – Berlin želi da ubrza proces evropskih integracija Srbije jer to vidi kao jedini način da se reši problem Kosova i stabilizuje region, prenosi Nedeljnik u tekstu svog stalnog dopisnika iz Rima Željka Pantelića.

Kako Nedeljnik saznaje iz diplomatskih izvora u Briselu i Berlinu, Srbija će dobiti poslednju priliku da ubrza svoje pristupanje Evropskoj uniji.  U Berlinu su shvatili da je trenutni pristup, u kom su evropske integracije Srbije uslovljene napretkom u odnosima sa Prištinom, spor i neefikasan. Zbog toga, najverovatnije će doći do promene strategije Berlina, odnosno pitanje Kosova će biti ostavljeno za sam kraj evropskih integracija.

“Jedna od ideja Berlina kako da reši kosovsko pitanje i da relaksira atmosferu u regionu jeste forsiranje evropskih integracija Srbije, odnosno da Beograd, što je pre moguće, bude doveden u poziciju da uđe u EU i doprinese kreativnom rešenju koje bi omogućilo preostalim državama članicama EU da priznaju Kosovo i da Priština krene u proces evropskih integracija”, piše Nedeljnik.

Naime, EU je postala svesna da pet članica (Španija, Kipar, Grčka, Rumunija i Slovačka) koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova, to neće ni učiniti. A dok do tog priznanja ne dođe, stvarne evropske integracije Kosova neće ni početi, jer mu nije moguće dodeliti status kandidata. Zbog toga je Berlin, prema mišljenju izvora Nedeljnika, odlučio da samo Srbija koja je na korak do članstva u EU može trajno da reši pitanje statusa Kosova.

Do promene politike Berlina trebalo bi da dođe početkom sledeće godine, a izvori kažu da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću već rečeno da Nemačka neće dozvoliti bilo kojoj državi da blokira napredak Srbije. To potvrđuje i nacrt nove strategije nemačkog ministarstva spoljnih poslova, u kojoj se Srbiji dodeljuje vodeća uloga u region. Pored toga, i sam nemački predsednik Valter Štajnmajer je stavio do znanja da će lično sa kancelarkom Angelom Merkel razgovarati o većem angažovanju Nemačke oko Srbije i “osvežavanju” evropskih integracija.

Međutim, jasno je i da Berlin neće tek tako Srbiji dati mogućnost ubrzanja evropskih integracija. Insistiraće se na vladavini prava, borbi protiv korupcije i zaštiti manjinskih prava i sloboda. Takođe, od Beograda će se tražiti da ne radi na destabilizaciji Kosova i ne blokira napredak Kosova u evroatlantskim integracijama.

Sve ove promene događaju su zbog toga što je Evropi postalo jasno da se SAD, nakon izbora Donalda Trampa za predsednika, povlače iz regiona Zapadnog Balkana. Da Evropa više ne može da računa na podršku SAD u ostvarivanju zajedničkih ciljeva potvrdila je pre nekoliko nedelja u Minhenu i sama Angela Merkel.

Povezani članci

[Video] Janjić: U ovom momentu nemamo bolju opciju od članstva u EU

EWB

Ključna uloga medija u izgradnji pluralističkog i modernog društva

EWB

[VIDEO] Lopandić: Srbija sporo ka EU, ali to nije samo naša krivica

EWB