fbpx
European Western Balkans
Društvo

Srbija kupila 75 respiratora od para EU

Avion sa medicinskom pomoću Srbiji; Foto: Tanjug

BEOGRAD – Srbija je za sada od novca koji je odobrila EU kupila 75 respiratora, od kojih većina tek treba da se dopremi u Srbiju, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, prenosi Tanjug.

Na molbu Ministarstva za evropske integracije, evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Oliver Varhelji odobrio je prenamenu 93,4 miliona evra iz neutrošenih sredstava iz IPA fondova za pomoć Srbiji, od čega 15 miliona evra direktno za medicinsku opremu, a ostatak za ekonomski opravak nakon krize.

Od pomenutih 15 miliona evra, do sada su plaćeni troškovi nekoliko letova koji su dopremili medicinsku opremu i humanitarnu pomoć u Srbiju, navodi Joksimović. Podseća i da je upućena molba šefu Delegacije EU u Srbiji Semu Fabriciju da se jedan deo novca odvoji za još 10 kargo letova, kojima će se dopremati sve ono što Srbija dobije ili kupi.

Ostalih 78 miliona evra iz paketa pomoći EU namenjeno je za ekonomski oporavak nakon krize, međutim Joksimović ističe da bez oporavka EU i njenog tržišta, “teško ćemo se i mi oporaviti”. Kako ističe to je zato što je EU naš najveći trgovinski partner i u tom smislu svi moramo da radimo zajedno.

Uporedo sa tim, Ministarstvo za evropske integracije priprema aplikaciju za Fond solidarnosti EU, ali učestvuje i u mehanizmu civilne zaštite kojim uskoro treba da se omogući da Srbija učestvuje u evropskim zajedničkim nabavkama medicinske opreme.

„To mnogo znači, mi to plaćamo, EU ugovara, ali na nivou centralizovane nabavke mogu da se odrede bolje količine, da stigne brže, da imamo još veću sigurnost u smislu dopremanja“, objašnjava ministarka.

Osim EU, donaciju u vidu novca ili medicinske opreme dali su Kraljevina Norveška, Kina, Rusija i Mađarska.

Povezani članci

Pantelić: Srba sve više u EU, Srbija sve dalja od nje

EWB

“EU i Srbija: Zajednička sudbina” sa Van Rompojem i Vučićem sledeće nedelje

EWB

EU i Švajcarska nastavljaju projekte na jugu Srbije

EWB