fbpx
European Western Balkans
Društvo

Srbija i NATO suočavaju se sa istim izazovima

Foto: ISAC

VRŠAC – Neformalnom diskusijom sa mladima o reformi sektora bezbednosti u Republici Srbiji, Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond) petu godinu zaredom započeo je Bezbednosni seminar za mlade lidere, ovoga puta u Vršcu.

Kako bi osnažili studente i mlade profesionalce da bolje razumeju savremene bezbednosne izazove, rizike i pretnje, kao i bezbednosne trendove u Republici Srbiji, regionu i Evropskoj uniji, ISAC fond kroz seriju predavanja i diskusija uključuje mlade da aktivno promišljaju o ovim temama.

Prvi radni dan počeo je razgovorom sa zamenikom ambasadora Kraljevine Švedske u Beogradu, Joakimom Vernom.

Vern je istakao da je Švedska zemlja izvan vojnih saveza, ali da veliku pažnju posvećuje saradnji sa NATO-om, učešću u sprovođenju Zajedničke spoljne i bezbednosne politike Evropske unije i saradnji sa drugim zemljama van vojnih blokova, kao što je Finska.

Napomenuo je da i pored velikih izazova sa kojima se Evropska unija suočava, moguća je unutrašnja revitalizacija EU i nastavak procesa proširenja, međutim i same zemlje Zapadnog Balkana moraju još mnogo toga da urade.

Foto: ISAC

„Nema prečica kada govorimo o članstvu – vladavina prava, borba protiv korupcije i sloboda medija su polja na kojima treba raditi“, zaključio je Vern.

O tome kako formalno izgleda struktura NATO-a i sa kakvim moralnim dilemama se suočavaju vojnici i zapovednici na terenu, moglo se čuti od Ćezara Marinelija, šefa Kancelarije NATO za vojnu vezu u Beogradu. Marineli je takođe govorio o brojnim oblicima saradnje Srbije i NATO, kao što je prošlogodišnja obuka u vojnoj medicini koju je Vojska Srbije pružila Iraku, ali je istakao i dobro poznat stav da NATO poštuje odluku Srbije da bude vojno neutralna zemlja.

„Osnov naše saradnje je činjenica da se suočavamo sa istim izazovima, ali činjenica da se Srbija nalazi u srcu Evrope i da je sused zemljama članicama“, zaključio je Marineli.

Katarina Štrbac, pukovnik Vojske Republike Srbije, sa mladima je razmenila mišljenje o savremenim asimetričnim pretnjama na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou.

Pukovnica dr Štrbac je istakla da je da su od kraja Hladnog rata, pogotovo poslednjih godina, asimetrične vojne pretnje dominantnije od konvencionalnih pretnji, ali da u svetu konzervativni vojni krugovi još uvek nisu spremni da se prilagode ovoj promeni okolnosti.

„Verovatnoća konvencionalnih ratova u svetu je jako mala, ratovi će se voditi tastaturama“, objasnila je pukovnica dr Štrbac.

Foto: ISAC

Ona je dodala da je potrebno promena vojnih doktrina, te da stroga hijerhija u vojsci više nije odgovorajuća, kada govorimo o suočavanju sa savremenim izazovima. Kao glavni izazov sa kojim se suočava Evropska unija istakla je ilegalne migracije, a kao najopasnije asimetrično sredstvo izdvojila je biološko oružje.

„Biološko oružje je danas najveća pretnja bezbednosti jer je njegova proizvodnja najjeftinija“, naglasila je pukovnica Štrbac.

Na kraju radnog dana, učesnici seminara su se vratili na temu saradnje Srbije i NATO, ovoga puta sa posebnim osvrtom na implementaciju Individualno partnerskog akcionog plana (IPAP) iz ugla Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, u čije ime je govorio v.d. pomoćnika ministra Branimir Filipović.

On je rekao da je saradnje Srbije sa NATO bitan element spoljne politike Srbije, istakavši da postoji zajednički interes za bezbednošću u regionu, kao i sprovođenje Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova.

Napomenuo je da članstvo Srbije u NATO nije tema bilo kakvih razgovora, već je tema isključivo unapređenje saradnje koje ima višestruke koriste za obe strane.

Filipović je učesnicima objasnio pravnu prirodu IPAP-a, kao i to koji su interesi Srbije u njegovoj implementaciji.

„Ovo nije međunarodni ugovor  – već akcioni plan usvojen 2014 od strane Srbije i NATO-a sa spiskom aktivnosti kako bismo svoje spoljnopolitičke prioritete realizovali u skladu sa NATO“, rekao je Filipović.

Kao primer doprinosa razvoju Srbije, Filipović je istakao sredstva koja NATO trenutno izdvaja za Srbiju iz svog poverilačkog fonda, a sa cilje uništavanja viškova ubojnih sredstava i unapređenja Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu.

“Ovim projektom ne samo da eliminišemo višak zastarele i opasane municije, već otvaramo i nova radna mesta”, istakao je FIlipović.

U narednim danima učesnici će razgovarati i o usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, temama iz oblasti medija, kao što su opasnosti koje prete od lažnih vesti u eri „post-istine“ na globalnom nivou i sajber bezbednosti. Na kraju, mladi će imati prilike da čuju praktične savete i razmeniti iskustva o načinima boljeg pozicioniranja na tržištu rada.

Seminar se organizuje pod pokroviteljstvom Organizacije severnoatlantskog ugovora (NATO) i Ambasade Kraljevine Švedske u Republici Srbiji.

Povezani članci

Konferencija o Briselskom sporazumu otvorena diskusijom o njegovom (ne)primenjivanju

EWB

Nacionalni konvent: Vlada da povuče predlog izmena Zakona o eksproprijaciji

EWB

RTS: Zakoni doneti u procesu EU integracija – mrtvo slovo na papiru

EWB