fbpx
European Western Balkans
Politika

Srbija ne nabavlja ruski gas po najnižoj ceni u Evropi

Photo: Kremlin.ru

SOČI – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, na poziv svog ruskog kolege Vladimira Putina, boravio u poseti Rusiji. Pored Kosova i nabavke novog naoružanja, glavna tema njihovog susreta bio je dogovor oko snabdevanja gasom tokom predstojeće zimske sezone.

Osim upečatljive slike prisnog zagrljaja dvojice predsednika, većina medija prenela je vest o tome kako je upravo Srbija dobila najbolje uslove u pogledu cene nabavke gasa. Prema medijskim natpisima moglo bi se  zaključiti kako mi gas iz Rusije plaćamo po najnižoj ceni.

“Hvala brate Putine, svaka čast predsedniče”, “Bratska cena gasa za Srbiju”, “Rusi neće ostaviti Srbe na cedilu” i “Srbiji najjeftiniji gas u Evropi”, stajalo je na naslovnim stranama “Informera”, “Politike”, “Večernjih Novosti” i “Blica”.

“Cena na berzi je danas 1064 dolara na 1.000 kubnih metara a mi ćemo u narednih 6 meseci plaćati 270 dolara”, rekao je predsednik Vučić u izjavi RTS-u. “Ne znam, sem možda jedne zemlje, ko po toj ceni može da nabavi gas danas”?, dodao je Vučić.

Da li smo zaista dobili najbolje moguće uslove i da li je cena koju ćemo plaćati najniža?

Kako dnevni list Danas saznaje, cena po kojoj će Srbija u narednom periodu nabavljati gas iz Rusije je daleko od najniže u Evropi. Pravo da se pohvali najnižom cenom gasa u Evropi ima Belorusija, koja ovaj energent plaća 128 dolara za 1.000 kubnih metara. Nakon Belorusije najnižu cenu gasa plaća Jermenija koja prema pisanju TAS-a za 1.000 kubnih metara izdvaja 165 dolara. Cenu od 210, odnosno 230 dolara, plaćaju Turska i Nemačka, pa se tako može zaključiti da Srbija iako ima povoljne uslove nabavke gasa, svakako gas ne plaća po najnižim cenama.

Iz kog razloga je većina medija u Srbiji dogovor Vučića i Putina predstavila znatno boljim nego što jeste? Budući da Aleksandra Vučića očekuju parlamentarni i predsednički izbori 3. aprila, može se pretpostaviti da mu je od koristi javni prikaz prisnog odnosa između njega i predsednika Putina, odnosno veličanje tradicionalnih “bratskih” odnosa između dva naroda, ali i uspeh u spoljnoj politici.

U prilog ovoj tezi govori i poslednja analiza ISAC fonda u kojoj se između ostalog ističe činjenica da 82% građana posmatra Rusiju kao „slovensku braću“ i njih čak 59% smatra da je Rusija najznačajniji strateški partner Srbije.

Međutim, postoje i mišljenja da je ponuđena cena gasa sama po sebi predizborni poklon. Bivši diplomata Srećko Đukić u izjavi za Glas Amerike ističe da je u pitanju „izborna cena“ i da tu „nema nikakvih diskusija“.

„Putin je sve karte stavio na Vučića i dao mu je vetar u leđa. I on (Vučić) je sada, možemo reći, na konju, imajući u vidu kakav ima režim u zemlji i kako vlada – on je sada odskočio svom konkurentu, bilo ko da se pojavi“, smatra Đukić.

Povezani članci

Ministri Centralnoevropske inicijative o proširenju EU i migracijama

EWB

Štiplija: 2019. godina ključna u mnogim oblastima

EWB

Reforme i razvoj suština evropskih integracija

EWB