fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Srbija neće učestvovati na Samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani

Aleksandar Vučić; Foto: FoNet

BEOGRAD — Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće učestvovati na Samitu EU—Zapadni Balkan koji će se održati 6. decembra u Tirani zbog “sramne reakcije” Evropske unije na imenovanje Nenada Rašića, koji nije sa Srpske liste, na mesto ministra u vladi Kosova, prenosi N1. 

Aljbin Kurti imenovao je u četvrtak Nenada Rašića, lidera Progresivno demokratske stranke, na mesto ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi. Sve do kolektivnih ostavki etničkih Srba iz kosovskih institucija početkom novembra, na čelu tog ministarstva bio je predsednik Srpske liste, Goran Rakić. 

Povodom ovog imenovanja, portparol EU Peter Stano pozvao je obe strane da rade na sprovođenju postignutih sporazuma i povratku Srba u kosovske institucije. 

„Od vitalnog je značaja da sva imenovanja ministara budu u skladu sa ustavom Kosova. U ovom konkretnom slučaju, pozivamo Kosovo da obezbedi da se ispoštuju svi neophodni proceduralni koraci prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu“, rekao je Stano.

Vučić je na konferenciji za štampu istog dana ocenio reakciju EU kao sramnu i oštro osudio imenovanje Nenada Rašića i njegove savetnice Rade Trajković na pozicije u kosovskoj vladi, jer oni dolaze sa liste “koja je dobila manje od jedan odsto.” To je naveo kao razlog zbog kog Srbija neće imati predstavnika na predstojećem Samitu u Tirani.

„Niko iz Srbije neće biti u Tirani 6. decembra, a dolazite lepo, uzimajte dnevnice, naputujte se kako vam se hoće svi vi iz Evrope, svi vi sa Zapadnog Balkana, baljezgajte o tome kako je Srbija kriva za nešto“, rekao je Vučić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić takođe je rekla da “posle ovakve sramotne izjave EU” Srbija neće učestvovati na Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU. 

“Ovakva reakcija je sramota EU. Čekali smo da vidimo šta će Unija reći o imenovanju Rašića i dočekali još jednu sramnu izjavu. Imenovanje Rašića nije samo u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, već i sa voljom naroda iskazanoj na izborima, a što je najvažnija volja,” izjavila je Brnabić, kako prenosi N1.

Ona je istakla da bi EU trebalo da poštuje vrednosti demokratije i vladavine prava ili “nema više potrebe da Srbija u ovakvoj farsi učestvuje.” Brnabić je ocenila da je EU neadekvatno reagovala na to što Priština i dalje nije sprovela Briselski sporazum, kao i na to što “Priština imenovanjem Rašića nastavlja da nipodaštava jasno iskazanu volju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.”

Ovo je prvi put da Srbija neće učestvovati na Samitu EU—Zapadni Balkan.

Povezani članci

Ursula fon der Lajen zatražila novog kandidata za komesara od Mađarske

EWB

Ustavnim promenama do gubitka nezavisnosti pravosuđa

Sandra Maksimović

EK: Srbiji argumentovan odgovor, Španiji “Prodijeva doktrina”

EWB